no milk logoA tehéntej nem kötelező táplálék, bár rendkívül “kényelmes” csomagolásban kapjuk így a benne levő tápanyagokat. Még a legválogatósabb gyerekek is általában szeretik a tejterméket (ha mást nem, hát a fagyit vagy a pudingot).

Mi is van a tejben?

zsiradék
fehérje
szénhidrát (leginkább tejcukor, illetve laktóz formájában)
kalcium
D vitamin

A zsiradékot, fehérjét, szénhidrátot vegyes táplálkozás mellett egyértelműen meg lehet szerezni más ételből is. Csupán a fehérjével kapcsolatban merülhet fel esetleges gond, ha vegetáriánus étrendből próbáljuk kiiktatni a tejterméket, illetve ha gyermekünk nem hajlandó húst enni (mint pl az enyém egy időben). Ekkor a fehérjebevitelen érdemes egy kicsit elgondolkozni, mivel a fehérje legjobb forrása a húson kívül a tejtermék illetve a tojás. Ezek teljes értékű fehérjével szolgálnak.

Ha ezeket nem eszi vagy nem eheti az ember(gyerek), akkor növényi fehérjéket kell kombinálni. Szinte mindenben van valamennyi fehérje, de nem teljes értékű, mint az állati fehérjék. A hüvelyesek, magvak pl rendkívül jó fehérjeforrások, és ha ezeket gabonafélékkel kombináljuk, már teljes értékű fehérjét kapunk. Tehát bab rizzsel vagy tészta dióval már jó kombinációk. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, és nem szükséges minden étkezésnél teljes értékű fehérjére törekedni, ha megfelelően változatos az étrend.

Mennyi az ember fehérjeszükséglete? A felnőtt emberé 0,8 gramm / testsúlykilogramm, tehát egy 60 kg-s nő napi fehérjeszükséglete 48 gramm. Egy növésben levő totyogóé ill kisgyermeké magasabb, mégpedig 1,2 gramm / testsúlykilogramm naponta. Tehát egy 12 kilós gyermek napi fehérjeszükséglete 15 gramm naponta.

Egy fél csirkemellben van kb 30 gramm. 100 gramm fehér tésztában van 7 gramm fehérje, 1 db friss paradicsomban van 1 gramm, egy banánban ugyanennyi. Egy tál lencsében van 18 gramm. Egy marék dió fehérjetartalma 5 gramm, 100 gramm rizsben 3.

Ebből talán látható, hogy hús és tejtermék nélkül is lehet elég fehérjéhez jutni, csak változatosan kell étkezni.

De mi van a kalciummal és a D vitaminnal? Ezeknek a vitaminoknak is van más forrása mint a tejtermék, pláne ha a gyerek még kapja a Vigantol olajat, de a kalcium is bevihető tabletta formájában.

Napi kalcium szükséglet:

0-6 hó: 210 mg/nap
7-12 hó: 270 mg/nap
1-3 év: 500 mg/nap
4-8 év: 800 mg/nap
9-18 év: 1300 mg/nap
19-50 év: 1000 mg/nap
50 éven túl: 1200 mg/nap

Jó természetes kalciumforrás szinte minden sötétzöld növény, így pl a brokkoli, spenót, káposzta, stb. Egy adag brokkoliban 40 mg kalcium van. Ezenkívül a mandula, szezámmag, szója (amivel csínján kell bánni, mert sok tejfehérje allergiás a szójafehérjére is allergiás, magas természetes hormontartalma miatt gyerekeknek pedig kifejezetten nem tanácsos fogyasztaniuk). Egy marék mandula kálciumtartalma 70 gramm. Kalciummal dúsítanak egyes növényi tejeket (pl rizs vagy szója) és egyes gyümölcsleveket (pl narancs) is.

D vitamin szükséglet:

0-1 év: 400 IU/nap
1-50 év: 200 IU/nap
51-70 év: 400 IU/nap
70 éven túl: 600 IU/nap

A legjobb D-vitamin forrásaink a tejtermékeken kívül a halmájolajok, a máj, a tojás, margarinok. A bőrben is képződik, ha azt napfény éri. Egy fehérbőrű kisbaba D vitamin szükségletéhez elegendő ha HETI 15 percet tölt a napfény alatt.

Jó megoldás: az anyatej

Az anyatej ideális táplálék nemcsak csecsemőknek, hanem totyogóknak, kisgyermekeknek is. A WHO ajánlása szerint 2 éves koron túl is érdemes szoptatni a gyerekeket, mert rendkívül jó hatással van az egészségükre. Ha tehéntejfehérje allergiás gyermeked még szopik, abba ne hagyd! Egy 1-2 éves gyerek aki igény szerint szopik, fehérjeszükségletének 40-50%-át fedezi az anyatej által, a többi vitaminról, ásványi anyagról, és ÉLŐ immunanyagokról nem is beszélve, amik erősítik az ellenállóképességét. Ha neked nincs már tejed, gondolkozz el azon, hogy donor női tejet kérsz gyermekednek, mert ez lenne a saját tejed után a legjobb megoldás a szükségletei fedezésére.

Kevésbé jó megoldás: gyógytápszer

Ha tehéntejfehérje allergiás gyermeked már nem szopik és nincs lehetőség donor női tejet kérni neki, akkor a következő lehetséges megoldás a gyógytápszer. A gyógytápszerek vagy tehéntejből vagy szójából készülnek. A tehéntej alapú gyógytápszer összetevőit módosítják, hogy közelebb kerüljön az anyatejéhez, és a fehérjemolekulákat lebontják, hogy könnyebben emészthető legyen. Ettől függetlenül van olyan gyermek aki még ezekre a lebontott fehérjékre is allergiás, ilyenkor amino savakra bontott gyógytápszert írnak fel.

A szója alapú gyógytápszerek szintén allergiát válthatnak ki, ráadásul magas természetes hormontartalmuk belezavarhat a gyermek szexuális fejlődésébe is.