Mint egy előbbi bejegyzésemben részleteztem, a tej nem kötelező táplálék, csak kényelmes. Főleg hogy szinte minden receptben szerepel valamiféle tejtermék, ezért aki még csak most kezdene tejmentesen főzni vagy sütni, annak nagy fejtörést okozhat, hogy mit is lehet akkor enni? Illetve mivel lehet helyettesíteni a tejet a már megszokott és kedvelt ételeinkben?

Alternatív tejek / tejtermékek

Szójatej

Tulajdonságai:
A szójatej áll talán ízben, állagban, és összetételben legközelebb a tehéntejhez. Energiatartalma kb annyi mint az 1,5% zsírtartalmú tehéntejé, mivel zsírtartalma is kb ennek felel meg. Fehérjetartalma is hasonló a tehéntejéhez. Ezért aztán szójából készül a legtöbb tejtermék helyettesítő is, pl lehet már kapni szójából készült főzőtejszínt, habspray-t, joghurtot, és sajtot.

Kontra:
A szója gyakran allergizál, és sokan ugyanúgy allergiásak rá, mint a tehéntejre (mint pl az én lányaim). Ezenkívül a szójának nagyon magas a természetes hormontartalma, ezt phytoestrogen-nek hívják, ami a női nemi hormon egy idegen élőlényből származó megfelelője. Tehát ha gyermekük szójatejet iszik, ezzel sok női nemi hormon jut a szervezetébe, és ennek a következményeit még nem nagyon ismerjük, de vannak feltételezések, hogy többek között ez állhat a korábbi nemi érés és későbbi fogamzási/nemzési problémák hátterében. Harmadrészt pedig a legtöbb szója genetikailag módosított, aminek szintén nem ismerjük a hosszútávú következményeit.

Rizstej

Tulajdonságai
Nincs benne hormon, mint a szójában, és finom édes íze miatt a legtöbb gyerek kedveli. Zsírban alacsonyabb, ezért kisebb a kalóriaértéke is. Fehérjetartalma elenyésző. Lehet kálciummal dúsítva is kapni. Süteményekbe, édes ételekbe kiválóan megfelel, csak arra kell vigyázni, hogy a tej magasabb zsírtartalmát valamivel (olajjal, margarinnal) pótoljuk. A fehérjetartalmat nemigen lehet pótolni, ezért a sütemények kissé más állagúak lesznek.

Kontra:
Édes íze miatt sós ételekbe nem illik, szénhidrátbomba, alacsony fehérjetartalma miatt nem olyan laktató mint a tehéntej.

Zabtej

Tulajdonságai
Hasonló összetételű mint a rizstej, és hasonlóan édeskés ízű. Ugyanannyi a kalóriaértéke, és a zsírtartalma, viszont fehérjetartalma magasabb.

Kontra:
Édes íze miatt sós ételekbe nem illik, szénhidrátbomba. Mikor palacsintába próbáltam felhasználni, szétesett a tészta, pedig rizstejjel jó palacsintát lehet csinálni.

Kókusztej

Tulajdonságai
Zsíros, tejszínhez hasonló állagú folyadék, erős kókuszíze van. Lehet por alakban (bioboltokban, DM-ben) vagy konzerv formájában (Tesco nemzetközi ételek között pl) kapni. Zsírtartalma megközelíheti a 20%-ot, ezért édes ételekben tejszín illetve tejföl helyettesítésére alkalmas (én pl beiglit sütöttem vele és nem érezték ki belőle a kókuszízt). Sok ázsiai recepthez is felhasználható, pl a citromfüves, kókusztejes csirkeleves isteni finom. Fehérjetartalma hasonló a szójatejéhez, kb fele a tehéntej fehérjetartalmának.

Kontra:
Kókuszízű! :) Leginkább csak édességekre illik. Van aki a kókuszra is allergiás.

Speciális gyógytápszer

Tulajdonságai:
Általában tehéntejből készítik. NEM ugyanaz, mint a HA (hipoallergén) tápszer. A különbség az, hogy a gyógytápszerben még kisebbekre tördelik a tehéntejfehérje molekulákat, ezért hívják ezeket sokszorosan hidrolizált tápszernek. Fehérje- és zsírtartalma megközelíti az anyatejét, mivel ezt próbálják utánozni vele. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított. Egy az egyben lehet édes és sós ételben is tejet helyettesíteni vele.

Kontra:
Kesernyés íze van, gondolom a hidrolizálás következménye. Sok gyerek (pl az enyémek) ezért nem issza meg, viszont ételekben nem lehet észrevenni az ízét. Én rutinszerűen alkalmazom süteményekben.

Anyatej

Tulajdonságai:
A tökéletes táplálék csecsemőknek, de még kisgyerekeknek is. Ideális összetétele mellett élő immunsejteket tartalmaz, tehát amit az anya immunrendszere egyszer legyőzött, azt átadja egy az egyben az anyatejen át. Több száz olyan összetevőt tartalmaz, amit a tápszerek nem, de fontos lenne az optimális fejlődéshez. Könnyen emészthető, magas kalória- és zsírtartalmú, tápláló – egy szóval: ideális.

Kontra:
Ha nincs, az elég nagy kontra. Viszont női tejet lehet szerezni, és ez lenne a tápszer előtti lépés, de sok nő viszolyog attól, hogy más nő tejét igya a gyereke, pedig semmivel sem vonzóbb (szerintem) egy másik nő teje helyett egy másik állat tejét adni, de ez magánvélemény. Egy rosszul gyarapodó, allergiás csecsemőnek vagy kisgyereknek, aki nem fogyaszthat tejterméket, én habozás nélkül szereznék női tejet (hogy hol: Eszterlánc Anyatejmisszió).

Arról akkor még nem is szóltam, hogy mit szólna a férj, ha megtudná, hogy a családi vacsorában anyatej van… :)

Kesúdió, mandula, törökmogyoró, és kukorica tejek:

Tulajdonságai:
Még sosem kaptam, de állítólag lehet sk készíteni. Ha valaki tudja, Budapesten hol lehet ezeket beszerezni, kérem írja meg a kommentekbe!

Most bizonyára felhördül a kedves olvasó, hogy:

“Na de mit rakjak rakott ételekre tejföl helyett, vagy a pizzára sajt helyett?!?!?!”

A válasz: nem tudom. A sajtmentes pizzát már kikísérleteztem, gondolom rakottat is lehet tejföl nélkül készíteni, csak hát az nem olyan.

Vegánok szoktak étkezési élesztőt (nutritional yeast) sajtként használni. El nem tudom képzelni, hogy ez milyen lehet, és úgy tudom, Magyarországon nem is nagyon lehet kapni, csak sörélesztőt, és az állítólag nem ugyanaz.

Aki nem allergiás a szójára, külföldről lehet rendelni mindenféle csoda vegán sajtokat, amik hasonlóan viselkednek a tehéntejből készült sajtokhoz.