A tejfehérje allergia diagnózisa nem feltétlenül egyszerű vagy egyértelmű sokfajta tünete és a késleltetett reakcióidő miatt. (Többet a tejfehérje allergia 3 altípusáról itt olvashatsz.) Magyarul nagyon sokfajta tünetet produkálhat, van akinél azonnal, van akinél viszont csak napokkal később, van akinél egész kis adagok hatására, van akinél csak tetemes mennyiség fogyasztása után, van akinek kimutatja a vérvizsgálat, és van akinek nem.

Tény, hogy a felnőtt társadalom csupán 0,1-0,5%-a allergiás a tehéntejfehérjére (ez a szám nem tartalmazza a tehéntejre más formában érzékeny felnőttek számát, pl a laktóz érzékenyekét, vagy akik az esetleges adalékanyagokat nem bírják), míg a csecsemők, kisgyermekek között sokkal gyakoribb ez az  allergia: 2-6%. A tehéntejfehérje allergia a leggyakoribb csecsemőkori táplálékallergia.
Az táplálékallergia kimutatása a következőképpen történik: a gyanús ételt (ez esetben a tejet és tejterméket) teljesen ki kell vonni a beteg étrendjéből 2 hétig. Ha a tünetek ez idő alatt elmúlnak illetve lényegesen enyhülnek, a következő lépés a gyanús étel visszaadagolása (akár otthon, akár kórházi terhelés formájában). Ha a tünetek erre újra megjelennek, fel lehet állítani a táplálékallergia diagnózisát.
Ez a táplálékallergia diagnózisának a “gold standard”-je.
Ezenkívül létezik még az allergén-specifikus IgE vizsgálat (más néven RAST), ami a vérben specifikus ellenanyagokat keres különböző ételekre. Előnye, hogy nemcsak a tejfehérje allergiát képes kimutatni, hanem több mint 30-féle allergénre való érzékenységet. Hátránya, hogy az összes tejfehérje allergiának mindössze kb 50%-át tudja kimutatni, mivel – a tejfehérje allergia sokrétűsége miatt – van olyan változata az allergiának, ami nem azzal a mechanizmussal működik, amit ez a teszt “lát”. Ettől az allergia ugyanolyan valós, de sajnos sok orvos a negatív vérvizsgálat eredményét látván elkönyveli, hogy nincs allergia. Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy a különböző allergiák mennyire gyakoriak a társadalomban, és hogy azokból mennyi az IgE által mediált allergia, amit a vérvizsgálat képes kimutatni. Ebből jól látszik, hogy a vérvizsgálat eredményét, ha negatív, nem szabad úgy felfogni, hogy kizárta az allergia jelenlétét.