Az egyik vegetáriánus, a másik tejfehérje allergiás, a harmadik glutént nem ehet, a negyedik diabetikus…

Hogy egyen így együtt egy család? Erre várnék válaszokat Tőletek mint olvasóktól, akiknél feltehetően hasonló a helyzet mint nálunk.
Nálunk a felállás a következő:
David vegetáriánus (szeretne lenni). Ő Amerikában ehhez szokott hozzá, több évig élt vegetáriánusként, majd mikor ideköltözött Magyarországra és szembesült a nagy magyar valósággal, kompromisszumos megoldásként újra eszik csirkét és halat. Állítólag azért, hogy az én anyukámnak ne kelljen rá külön főznie családi ebédekkor, de ez nem egészen így van, mert a családi ebédek mióta David velünk van, csak szárnyasokból állnak, és ugye a marha- és disznókedvelő családtagok kezdenek nyafogni, hogy ez milyen unalmas. Itthon viszont csak szárnyast vagy halat készítek.
A lányaink, Zsuzsa 3 és Szilvi 1,5 éves, mindketten tejfehérje allergiások, tehát ők nem ehetnek semminemű tejterméket. Se tej, se vaj, se tejszín, se tejföl, se joghurt, se puding, se sajt… Oda a sok főzelék, rakott étel, krémleves, pizza, melegszendvics, stb. (Persze egy csomó mindenből lehet tejmentes verziót készíteni, ezeket a recepteket fel is szoktam tölteni ide a blogba.)
Én mindent ehetek (és eszem is sajnos), bár túlsúllyal küzdök, és terhességeim alatt terhességi diabéteszem volt, bár enyhe, de intő jel a jövőre nézve. Nekem az ideális étrend egy szénhidrátban viszonylag alacsony, fehérjében viszonylag magas diéta lenne az ideális. Magyarul sok zöldség, gyümölcs, hús és tejtermék, viszont kevés vagy nulla kenyér, krumpli, rizs, stb.
Na most tehát: Amit nekem kéne enni (hús és tejtermék) a magas fehérjeszint eléréséhez azt a David vagy a lányok nem ehetik. Amit a lányok ehetnek (sok szénhidrát és hús) azt David meg én nem ehetjük.
Törtük ezen a fejünket, és úgy látom, nincs igazán jó megoldás, valakinek minden alkalommal kompromisszumot kell kötni, kivéve persze a tejjel kapcsolatban, hiszen attól betegek lesznek a lányok.
Mi úgy döntöttünk, hogy az egész család tejmentesen fog étkezni, tehát nem főzök külön magunknak, külön a lányoknak. Néha előfordul hogy valamire sajtot rakok a felnőtteknek, és mostanában elég gyakran található itthon friss tej, kávéba vagy csak úgy iszogatni, mert szeretjük. De ha közös étkezésről van szó, akkor az esetek 99%-ban tejmentes a menü.
Davidre való tekintettel szinte sose csinálok marha- vagy disznóhúsból ételt, megtanultam mindenféle füstölt disznóságot füstölt pulykasággal helyettesíteni, és tényleg úgy is finom. Viszont én imádom a sonkát, a csülköt, úgyhogy egy évben egy párszor biztos hozok haza, de egyedül csemegézni rajta már nem is olyan jó mint közösen. Emiatt a lányok is ritkán jutnak disznóhúshoz, marhához meg szinte soha. Egyedül a virslijükben van disznóhús, mert nem találtam tej és szójamentes baromfi virslit, úgyhogy ezt viszont David nem eszi. Ez van.
Kiváncsi lennék, ki hogy csinálja otthon? Külön főztök a diétázó egyedeknek? Vagy az egész család diétás koszton van?
Nagy családi összejöveteleknél hogy kezelitek a diétát? Külön főznek a rokonok, vagy ti mint szülők visztek a gyerekeknek ehető kaját?
Olyan nehéz ez… milyen egyszerű lenne ha mindenki ehetne mindent!
Mi most azon viccelődünk, hogy akkor számunkra a megfelelő diéta egy VEGÁN + tojás + hús diéta lenne… Érdekes kombináció mindenesetre.