Kínában ravasz üzletemberek kitalálták, hogy a csecsemőknek szánt tápszer fehérjedúsabbnak hat, ha melamint adnak hozzá. Hogy miért kell hogy a tápszer fehérjedúsabbnak hasson? Hát mert vizezték a tejet, hogy költséghatékonyabb legyen az előállítás, és a hozzáadott melamin megtéveszti a minőségellenőrzésre használt teszteket.

Igen ám, de a melamin vesekőképző, és pont a célcsoportra, mármint a csecsemőkre, a legveszélyesebb.
Ezért aztán 4 baba meg is halt, és nem kevesebb mint 54 000 belebetegedett a tápszercsalásba Kínában. Aki még nem látott vesekövest szenvedni a fájdalomtól, csak annyit mondok, hogy tapasztalt anyukák azt mondják, a szülésnél is jobban fáj. És most Kínában 54 000 veseköves kisbaba szenved.
A kínai édesanyák kétségbe vannak esve, nem mernek tápszert adni a gyermekeiknek. Van aki ebből jó üzletet csinál, és prémium áron adja az anyatejét más babájának, ami egyik oldalról pont az amire a babának szüksége van, a másik oldalról eléggé elvetemült dolog egy ilyen krízishelyzetben. De hát még mindig jobb mint a melaminos tápszer.  De legyünk optimisták, biztos vannak olyan szoptató anyukák is, akik együttérzésből osztják meg saját tejüket mások babájával, és remélem ők vannak többségben.
Nagyon elkeserítő számomra ilyesmiről olvasni, főleg egybevetve a tápszercégek fáradhatatlan és feneketlen pénztárcából finanszírozott kampányolásával egybevetve, hogy minél több tápszert fogyasszanak a babák, mindez persze az anyatejes táplálás kárára. (Ennek csak egy példája a magyarországi Cumisüveg és tudomány c. kampány, amiről már egy párszor írtam.) 
Talán a leghíresebb eset a Nestlé-é, akiknek az agresszív, etikátlan tápszermarketingje Afrikában naponta 4000 kisbaba halálát okozta. (Forrás: http://www.babymilkaction.org/resources/yqsanswered/yqanestle12.html)
Félreértés úgy vélni, hogy Magyarországon nem történhet meg hasonló eset a tápszerekkel. Alább két, teljességre nem törekvő lista tápszerbevonásokról Európában és Amerikában: