Már egyszer jól kidühöngtem magam ebben a témában (lásd: Cumisüveg és tudomány kontra WHO ajánlások).

Tegnap azonban új fázisa volt a kampánynak, egy sajtótájékoztató, úgyhogy már megint attól zeng a magyar média, hogy nem isznak elég tápszert a 6-12 hós csecsemők. Mivel túl sok tejterméket fogyasztanak, viszont nem elég tápszert – legalábbis a Numil Kft, tápszergyártó cég szerint, akik az egész kampányt szponzorálják. Teljesen egyértelmű számomra, hogy a Numil Kft a tejtermékgyártókkal próbálja felvenni a versenyt a kisbaba-szegmensben, ezért próbálják meggyőzni az édesanyákat, hogy savanyított tejtermék helyett tápszert adjanak a 6-12 hós csecsemőiknek.
Ezért aztán úgy gondoltam, érdemes még egy kört futni, hátha aki rákeres a témára, az rátalál erre blogra is.
Én nem értem, hogy a gyanakvásra kihegyezett magyar ember miért siklik el ilyen könnyen afelett a tény felett, hogy azok, akik a napi 5-8 dl tápszerfogyasztást javasolják 6-12 hónapos kisbabák számára, azok ugyanazok, akik ebből profitot csinálnak. És hogy a független egészségügyi szervezetek nagyon-de-nagyon nem javasolják a napi 5-8 dl tápszer fogyasztását. A szoptatást támogató szakszervezetek meg egyenesen sikítófrászt kapnak attól a gondolattól, hogy ezzel a valami csoda folytán 6 hónaposan még szoptató édesanyákat is meggyőzik arról, hogy mostantól szoptatás helyett “babatej”-jé avanzsált tápszerrel etessék a gyerekeiket.
Kezdjük talán ott, hogy hol van az a felnőtt, aki napi fél-háromnegyed liter tejet elfogyaszt, és ezt még egészségesnek is véli, illetve kúraszerűen csinálja??? Akkor miért akarjuk a babákba dönteni ezt a mennyiségű módosított tehéntejet?
Rangos nemzetközi gyermekegészségvédelmi szervezetek mint pl a WHO és az UNICEF egyértelműen kimondják, hogy a kisgyermek ideális tápláléka 2 éves korig (és még tovább) az anyatej, illetve azt is, hogy anyatejes táplálás hiányában se kapjon a kisgyermek több mint fél liter tejalapú táplálékot naponta, és ennyit is csak akkor, ha nem fogyaszt húst. Mert ha fogyaszt húst, akkor bőven elég neki a 2-3 dl tejalapú készítmény. (Anyatejes, igény szerint szopó babákra ez természetesen nem vonatkozik – ők annyit fogyasztanak amennyit jónak látnak.)
Abban persze mindenki megegyezik, hogy 6 hónapos korig legjobb a kizárólagos anyatejes táplálás, és hogy 1 éves korig ne kapjon tehéntejet a kisbaba, mert allergizál. Hálistennek legalább ezt nem próbáljá publikusan aláásni.
Még mindit undorítónak és alattomosnak vélem a Numil Kft és a Magyar Gyermekgyógyászok Társaságánák közös kampányát, mert profit reményében próbálják megtéveszteni és elbizonytalanítani az édesanyákat a helyes csecsemőtáplálással kapcsolatban.