A guacamole egy avokádóból készül fűszeres krém, csipszre, szendvicsre, más zöldségekre. Isteni finom, tápláló, könnyed, és nagyon egészséges.

Először is avokádót kell beszerezni hozzá, ami most már nem is olyan nehéz, szinte minden hipermarketben lehet kapni ezt a nagyjából körte alakú gyümölcsöt? Zöldséget? A fene se tudja. Kívülről sötétzöld vagy fekete szokott lenni.
A lényeg, hogy az avokádó akkor érett, ha egy egész picit puha nyomkodásra. Ha túl puha, akkor már rohadt. Ezt ki kell tapasztalni. Az érett avokádó krémes, puha vaj állagú belülről, és a közepén van egy hatalmas mag, amit a legegyszerűbb úgy eltávolítani, hogy egy kés élét lendületesen belevágja az ember (vigyázva a saját tenyerére), egy kicsit elforgatja vele a magot, és így már ki lehet emelni a kés élére “ragadt” golyót. Vigyázat, csúszós! :) (Erről a műveletről itt láthatsz egy képsorozatot.)

A héját ezután lefejtjük róla, de kanállal is ki lehet kaparni. Most már lehet vele dolgozni, vagy egyszerűen elmajszolgatni. Kislányom kockára vágva vígan elcsipeget egy felet uzsonna gyanánt. Ami azért nem kismiska, mert egy közepes avokádó kalóriatartalma 300 kcal, mivel kalóriáinak kb 80%-a a zsírtartalmából származik. De ez a növényi zsír rendkívül egészséges, és maga a gyümölcs (már rájöttem hogy gyümölcs) tele van vitaminokkal, mint például K, B6, C, és midnemellé kiváló kálium-forrás.
Hozzávalók:
1-2 szem közepes avokádó
1 kicsi érett paradicsom
0,5 fej vöröshagyma
2 evőkanál apróra vágot
t koriander levél
1 evőkanál citrom vagy lime lé
só ízlés szerint
frissen őrölt feketebors ízlés szerint
Opcionális: ízlés szerint apróra vágott csilipaprika, illetve ha nincs, akkor erős zöldpaprika
A meghámozott avokádó húsát egy villával pépesre-krémesre zúzzuk. A hagymát és paradicsomot is apró darabokra vágjuk, majd összekeverjük a maradék összetevőkkel. Azonnal tálaljuk, mert a levegőn
elég hamar megbarnul. Kukorica csipsz illik hozzá.

A ráadás: BLAT (bacon, lettuce, avocado and tomato) szendvics
Hozzávalók:
guacamole (vagy ha nincs, akkor friss avokádó)
paradicsom
salátalevél
toast kenyér
ropogósra sütött húsos baconszalonna
majonéz
A fentieket szendvics konfigurációba egyengetjük, és jóízűen megesszük!