Manapság egyre kevesebbet kell magyarázkodnom azzal kapcsolatban, hogy a lányaim miért nem fogyaszthatnak tejterméket. Úgy tűnik, a köztudatba beépült, hogy van ilyen is, és gyakran az első meglepetési utáni reakció, hogy ó, nekem is van ismerősöm, aki nem ehet tejterméket/glutént/tojást. (Bár az egyszeri helyettesítő doktor nénink tudatába úgy látszik nem épült be, aki “tej nélkül nem lehet felnőni” felkiáltással söpörte el aziránti kérdésemet, hogy lehet-e, hogy az akkor másfél éves kislányom azért hány, híg és gyakori székletű, rosszul gyarapodó, beteges, mert pár hónappal azelőtt abbahagyta a szopást és elkezdett nagyobb mennyiségű tejterméket fogyasztani.)

Ez pozitívum, de még így is nagyon sok a kavarodás az átlagember (és jópár egészségügyi dolgozó) fejében arról, hogy nem csak egy oka létezhet annak, hogy valaki nem fogyaszthat tejterméket, sőt, hogy abban is különbség lehet, hogy mennyi tejtermék fogyasztható mielőtt tünetek jelentkeznének, ÉS hogy a tünetek alatt lapuló mechanizmus miatt a megoldás illetve gyógymód is más-más lehet.Kezdjük a definíciókkal.

Tejfehérje allergia, tejallergiaMit takar a név?

A tejfehérje allergia, mint a nevében is benne van, egy fehérje (amino savakból felépült molekulák) illetve fehérje csoport elleni szisztemikus reakció a szervezet immunrendszere részéről. Ez a reakció lehet bőrtünet, lehet légúti tünet, lehet bélrendszeri tünet.

Mire reagál a beteg?
A tejfehérje allergiában szenvedő beteg a tejben, tejtermékben, bármiféle más ételben található tejfehérjére reagál. A tehéntej fehérjéit általában két csoportra osztjuk: a kazein és a savó fehérjékre. Összesen több mint 40 fajta fehérjét fedeztek fel eddig a tehéntejben, és ezek nem egyforma mértékben váltanak ki allergiás reakciót.

A kazein családba tartozó fehérjék zsírban oldódóak, és mint a mellékelt ábra mutatja, a tejben található fehérjék 80%-a ide tartozik. A legtöbb tejfehérje allergiát a kazein fehérjék okozzák.
A savófehérjék vízben oldódóak, és sokkal kevesebb allergiás reakciót váltanak ki.
Elképzelhető, hogy van olyan tejfehérje allergiás, aki csak egyikre vagy másikra allergiás, bár a legtöbben mindkettőre.
Én azt vettem észre, hogy a kislányom hevesebben reagál zsíros tejtermékekre, mint pl a vaj vagy a sajt, mint pl a fagylaltra. Gondoltam is rá, hogy esetleg érdemes lenne kísérletezni, hátha ő nem minden tejfehérjére allergiás, de párom kategórikusan megtiltotta, hogy ilyen jellegű kísérleteknek vessem alá csemeténket, úgyhogy inkább tartjuk a nullás diétát. 😉
Milyen ételekben van?
Az összes tejtermékben, savanyítástól függetlenül. Ezenkívül a legtöbb felvágott és pékáru is tartalmaz tejfehérjét.
Milyen tüneteket okoz?
A fehérje hatására többféle allergiás reakcióval is válaszolhat a szervezet. A legveszélyesebbek a hirtelen jelentkező légúti, fulladásos tünetek, az ún anafilaxiás sokk. Ez egy életveszélyes reakcó, a légutak elzáródhatnak a beteg megfulladhat. Kevésbé veszélyes légúti reakcó lehet az asztma, a köhögés, orrfolyás. Sokaknál a tejfehérje allergia állandó hurutos állapotot tart fent a légutakban, ami prediszponálja az allergiást mindenféle légúti betegség, illetve fül- és arcüreggyulladás összeszedésére, amiből aztán komoly szövődmények származhatnak, főleg hogy ha az alap kiváltó ok, a tejtermék fogyasztása, nem szűnik meg, csak a szövődményt kezelik. (A mi esetünkben ez 2 hét kórházi kezelést jelentett, mert kislányom nem akart kigyógyulni kétoldali középfül gyulladásából intravénásan adagolt antibiotikumkúra ellenére sem. Mióta tejmentes étrenden van, egy-két orrfolyásos nátha és vírus kivételével egyáltalán nem beteges.)
Ezenkívül a tejfehérje okozhat bőrreakciót, ekcémát, kiütéseket is, illetve emésztőrendszeri reakciókat, mint például a hányás, hasmenés, puffadás, szélgörcs, hányinger. Ha ez utóbbiaknak nem sikerül kitalálni az okát, akkor a tejtermék fogyasztása hosszútávon gyarapodáscsökkenést, illetve leállást okozhat, és a tönkretett bélbolyhok miatt felszívódási gondok is jelentkezhetnek, a gyerek vashiányos, anémiás lesz.
Mennyiségfüggő a reakció?
Igen. Nagyon érzékeny egyéneknél már nyomokban is anafilaxiás sokkot okozhat, pl egy tejes kifli elfogyasztása, de hallottam már olyanról is, hogy egy csecsemőt attól csapta ki kiütés, mert anyukája tejivás után megpuszilta az arcát. Három külön csoportra lehet osztani a tejfehérje allergiásokat klinikai tüneteik alapján, és ezek közül a 3. csoport tünetei csak nagyon nagy mennyiségű tejtermék fogyasztása után jelentkeznek több nap után. A 2. csoport tünetei közepes mennyiségű tejtermék fogyasztása után pár órával jelentkeznek (mint pl az én lányom is egy fél pohár joghurt elfogyasztása után pár órával hány). Az 1. csoport tagjai minimális mennyiségű tejtermékre azonnal, 1 órán belül reagálnak, általában légúti vagy bőrtünetekkel.
Hogyan kezelik?
A tejfehérje allergiának egyetlen kezelési módja van: el kell kerülni a tejfehérjéket. Gyógyszer nincs rá.
Tejcukor érzékenység, laktóz intolerancia
Mit takar a név?
A tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia) egy emésztési probléma. A szervezet átmenetileg vagy állandósultan nem képes megemészteni (lebontani) a tejcukrot, ami aztán bélrendszeri kellemetlenségekhez vezet.
Mire reagál a beteg?
A beteg a lebontatlan tejcukor molekulákra reagál. A tejcukor egy diszacharid, vagyis két cukor molekulából álló szénhidrát. A vékonybél nem tudja átengedni a diszacharidokat, ezért hogy ezt a tápanyagot fel tudjuk használni, egy laktáz nevű enzimre van szükségünk, ami a két molekulát szétválasztja egymástól, hogy aztán ezeket felhasználhassa a szervezet. A tejcukor érzékenyek esetében nincs elég laktáz, ezért a tejcukor felbontatlanul halad tovább a tápcsatornán, ahol a bélrendszeri baktériumok hatására erjedni kezd. Az erjedési folyamat hatására nagy mennyiségű bélgáz termelődik, valamint a bélfalak nem engedik vissza a vizet a szervezetbe, ami ennek felgyülemlését eredményezi.
Milyen tüneteket okoz?
A belekben felgyülemlett bélgáz és víz végeredménye: bélpuffadás, bélgörcs, hasfájás, hasmenés.
Mennyiségfüggő a reakció?
Igen.
Egyrészt egyedi, kinek a szervezetei mennyi laktázt termel, van akinek csak épphogy kevesebbet mint kéne, van akinek szinte semmit. Másrészt egyenesen arányos a mennyiség és a reakció, mivel minél több tejcukrot fogyaszt az illető, annál több bélgáz és víz gyűlik össze a beleiben.
Másrészt pedig hatalmas különbség lehet egyes tejtermékek tejcukor tartalmában. A savanyított tejtermékek általában kevesebb tejcukrot tartalmaznak, illetve kapható már laktózmentes tej is.
Hogyan kezelik?
Kézenfekvő kikísérletezni, hogy mennyi az egyéni tolerancia, és ezen belül fogyasztani a tejterméket. Ezenkívül laktázt lehet kapni tabletta formájában is, amit ha a tejtermék fogyasztásával kb egyidejűleg bevesz a beteg, nagyban elő tudja segíteni a tejcukor lebontását.
Létezik egyik a másik nélkül?
Igen! Lehet valaki úgy tejfehérje allergiás, hogy a tejcukor lebontásával semmi gondja nincsen, vagy úgy laktóz intoleráns, hogy a tejfehérjét boldogan fogyaszthatja.
És lehet olyan is, hogy egyiket sem bírja.