Ó, ráérős vasárnap reggelek! Pont ilyesmire vannak kitalálva: finom, családkényeztetős, kicsit egészségtelen reggelire, amit a gyerekekkel együtt készítünk, aztán együtt élvezünk.

Amerikában a palacsinta (pancake) ugyanis nem desszert, hanem reggeli. A tésztája igen egyszerű, és gyorsan megvan, csak a sütögetés időigényes egy kicsit, de ha valakinek van vaslapja, az egyszerre több tenyérnagyságú palacsintát is tud sütni egyszerre.

Maga a palacsinta sokkal vastagabb és sokkal kisebb átmérőjű mint egy magyar hagyományos palacsinta, és szárazabb is. Ezért aztán toronyba halmozva, vajjal jól megkenve, és juharsziruppal nyakonöntve szokták fogyasztani.

Isteni. De nagyon édes. Olyan édes, hogy a kisebbik lányom nem is volt hajlandó megenni, ami csak azért érdekes, mert ő még a vasszöget is megenné. Úgy látszik, nem édesszájú. :)

Ha valaki nem szereti ennyire édesen az életet (vagy a palacsintát), akkor juharszirup helyett lehet lekvárral illetve friss gyümölcskompóttal is tálalni. Mindjárt egészségesebb! Maga a tészta nem túl édes, és tovább lehet növelni tápértékét és ízpalettáját azáltal, hogy friss gyümölcsöt is keverünk a még nyers tésztájába kisütés előtt. Nagyon finom almával, eperrel vagy banánnal például!

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 cs sütőpor (kb 10 g)
3 dl tejhelyettesítő (növényi tej vagy gyógytápszer)
5 dkg tejmentes margarin
1 db tojás
1 tk só
2 ek cukor
1 cs vaníliáscukor vagy 1 tk vanília kivonat

A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük. A margarint megolvasztjuk, majd a többi nedves hozzávalóval együtt egy villával belekeverjük a lisztbe. Nem szabad sokáig kevergetni, nem baj ha csomós marad! Állagra kicsit sűrűbb mint a hagyományos palacsintatészta. Egy-egy evőkanálnyival ráejtünk forró, vékonyan kimargarinozott serpenyő (vagy vaslap), és közepes lángon addig sütjük, amíg a tésztában felbukkanó buborékon kipukkadás után nem tűnnek el azonnal. Akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.

Még melegen tálaljuk margarinnal és juharsziruppal vagy lekvárral vagy friss gyümölccsel vagy kompóttal.

Jó étvágyat!

(Ja, hogy hol lehet juharszirupot kapni? Hát nem finnyásoknak a Tescoban is árulnak juharszirup-féleséget, a nemzetközi ételek között szokott lenni Pancake Syrup név alatt fut, de ez életében nem látott se juharfát se annak szirupját, de így sem olcsó, 1000 forint körül van egy félliteres flakon. Igazi juharszirupot különböző bioboltokban lehet kapni, és az mégannyira nem olcsó, 2000 forint egy negyed liter.)