A tehéntejallergia a leggyakoribb gyermekkori táplálékallergia. Nemcsak enyhén viszkető bőrszáradást, hanem életveszélyes légzési nehézséget is okozhat (többek között), tehát érdemes komolyan venni. A legjobb védekezés ellene a megelőzés, magyarul a tehéntej alapú táplálékok késleltetett bevezetése és a hosszantartó anyatejes táplálás.

Mit is jelent az, hogy késleltetve adjuk a tehéntej alapú ételeket? Jelenlegi ajánlások szerint a tejtermék (sajt, joghurt, stb) óvatos bevezetésével érdemes 10 hónapos korig várni olyan családban ahol nincs allergiára való hajlam. Azoknál a családoknál, ahol a baba első fokú rokonának allergiája, főleg bármilyen táplálékallergiája van, érdemes megvárni az 1 éves kort a tejtermékek óvatos és kismértékű bevezetésével. A teljes tej bevezetése pedig csak annak függvényében történhet, hogy a kisbaba hogyan reagál a kisebb mértékű savanyított tejtermékekre, tehát értelemszerűen allergia gyanújának híján is legkorábban 1 éves kor környékén.
Igen ám, de a tehéntej alapú táplálékok közé tartozik a tápszer is. Allergiára hajlamos csecsemőknél a tápszerben levő tehéntejfehérje allergiás reakciót vált ki. A HA (hipoallergén) tápszerekben is található tehéntejfehérje, hiszen ezek a tápszerek csupán annyiban különböznek normál társaiktól, hogy a tehéntejfehérjéket kicsit kisebb darabokra tördelték bennük. Már kialakult allergiás reakció esetén nem elég hipoallergén tápszerre váltani, speciális gyógytápszert (illetve legjobb esetben anyatejet) kell adni a babának.
A tápszer még mindig emészthetőbb a kisbabák számára, mint a tehéntej, tehát ha 1 éves korban felmerül, hogy most hogyan tovább, tápszert kapjon-e a baba vagy tehéntejet, érdemes arra gondolni, hogy a tápszert könnyebben emészthetővé módosították, és sokfajta vitaminnal dúsították, ami a tehéntejben nem szerepel. Viszont a tápszer hátránya az ára. Legjobb esetben a kisbaba még ebben a korban is elegendő anyatejet kap, és fel sem merül a tápszer vs. tehéntej kérdés.
De mi van akkor, ha a kisbaba az anyatejen keresztül kapja a tehéntejet? Ugyanis a szoptató édesanya által fogyasztott tehéntej fehérjéi beépülnek a vérből az anyatejbe. Nagyon kis mennyiségben, de ott vannak. És ha egy csecsemő nagyon érzékeny, akkor bizony megérzi és reagál rá.
Ilyen esetekben a megoldás az édesanya diétás étkezése. El kell hagynia étrendjéből a tejtermékeket, hogy ezek még nyomokban se kerüljenek bele az anyatejbe. Általában egy teljesen tejmentes diéta mellett a kisbaba tünetei is pár nap alatt megszűnnek.
Az esetek nagy többségében a kisbabák nem érzékenyek édesanyjuk normális étrendjére, hiszen már a pocakban hozzászoktak ezek összetevőihez. A magzatvízből kortyolgatva megízlelték már édesanyjuk kedvenc ételeit, és az anyatejből ugyanezek az ízek köszönnek vissza. Ha mégis úgy tűnik, hogy a baba az édesanya étrendjére reagál, érdemes első menetben azokat az ételeket kivonni az édesanya táplálkozásából, amelyekről tudjuk, hogy a legtöbb ételallergiáért felelősek. Ezek listáján a tehéntej rangos első helyet foglal el. Itt található még a szója és a tojás is.
A legjobb védekezés az allergia ellen, még az allergia kialakulása után is, az anyatejes táplálás. Érdemes foggal körömmel harcolni, hogy főleg az érzékeny csecsemők megkapják egész életre szóló védő hatását. Ha nincs saját, akkor a donor női tej is még mindig ezerszer közelebb áll a csecsemő igényeihez, mint a tápszer.
Mit is jelent a hosszantartó anyatejes táplálás? Hat hónapig kizárólagos anyatejes táplálást (tehát szilárd ételek, gyümölcslevek, stb, bevezetését 6 hónapos korban kezdeni legkorábban), és ezen túl pedig 1 éves korig meghatározó szerepet hagyni az anyatejnek a kisbaba étrendjében. Egy éves korra ideálisan a kisbaba még mindig kalóriái 50%-át anyatejből szerezné. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2 éves korig, vagy annál is tovább tartó szoptatást javasolja, ameddig az édesanyának és a kisbabának jó.