Mi jár a tartósan beteg gyereknek?

Számomra is kellemes meglepetést okozott, mikor a Kismama egyik számából megtudtam, hogy a tejfehérje allergiás kislányom jogosult mindenféle juttatásra a betegsége miatt. Ugyanakkor bosszankodtam is, hogy ezt a Kismamából (egy anyuka tollából) kell megtudnom, és nem a kezelőorvosunktól.

A tartósan beteg gyereket nevelő felnőtt jogosult emelt családi pótlékot kapni, jogosult a GYES-t kapni a gyerek 10 éves koráig, illetve ameddig a betegség fennáll, jogosult erről egy igazolványt kapni, amely számos állami intézményben jelentős vagy teljes kedvezményekhez juttatja. Példálul az igazolvány felmutatásával ingyen utazhat a gyermekkel egy felnőtt a BKV-n. Nekünk tavaly az Állatkertbe is sikerült így olcsóbb jegyet kapnunk.

Ki számít tartósan betegnek?

Az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. sz. mellékletében olvasható az összes olyan betegség és fogyatékosság, ami után jár az emelt családi pótlék (katt a linkre). Mind a tejfehérje allergiások, mind a laktóz érzékenyek ide tartozhatnak. A tejfehérje allergia esetében az allergiát terheléssel kell igazolni 2 éves kor után (előtte nem jár). A laktóz intolerancia csak akkor, ha különleges diétát igényel és laboratóriumilag igazolt. Mindkét esetben az igazolást csakis szakorvos állíthatja ki.

Hogyan kell intézni?

A fent linkelt rendelet (amit érdemes elolvasni) azt írja, hogy szakorvos állíthat ki csak igazolást, ez a tejfehérje allergiásoknak és laktóz érzékenyeknek leginkább a gasztroenterológus, illetve esetleg egy allergológus lehet. Tejfehérje allergia esetében azt is kikötik, hogy a gyerek 2 évesnél idősebb legyen. A rendelet fogalmazása szerint a laktóz intoleranciával szemben nincs ilyen kikötés, csak annyi, hogy laboratóriumilag igazolt legyen és speciális diétát igényeljen, korhatárt nem látok.

Tehát időpontot kell kérni a gyerekorvostól gasztroenterológia szakrendelésre, ahol felvesznek egy anamnézist (kórtörténetet) a gyerekkel kapcsolatban, majd ez alapján beutalhatnak vizsgálatra. A tejfehérje allergia esetében tejterhelésre, aminek a menetéről egyszer már írtam ebben a blogban. Az újdonság annyi, hogy információim szerint már nem hajlandóak ambulánsan elvégezni sehol ezt a vizsgálatot, és 2 napos kórházi benntfekvést igényel. A laktóz intolerancia esetében pedig egy exhalációs tesztre, ami abból áll, hogy a gyerekkel éhgyomorra megitatnak egy bizonyos mennyiségű tejcukor oldatot, majd bizonyos időközönként bele kell fújnia egy csőbe, ami megméri a bélben a tejcukor hatására termelődő gázok arányát.

Ha a vizsgálat igazolja a betegséget, akkor a szakorvos kiállítja a fent említett rendelet 3. mellékletében található igazolást.

Az igazolással be kell menni a Magyar Államkincstárhoz, kitölteni egy igénybejelentő lapot, és beadni. További információ a családi pótlék igénylésével kapcsolatban itt.

Milyen egyéb juttatások járnak a tartósan beteg gyerek után?

1. Bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50%-os támogatást lehet kérni (sok helyen a bölcsiben ingyenes étkezés jár), igényelni az orvosi papír és az emelt családi pótlékra szóló igazolás leadásával lehet.
2. A budapesti tömegközlekedésben hatéves kora után is ingyen utazhat egy felnőtt kísérővel. A MÁKtól kapott EREDETI igazolást kell bemutatni az ellenőrnek.
3. Vonaton és távolsági buszon 90%-os kedvezény jár neki és egy fő kísérőnek is.
4. Alanyi jogon jár közgyógyigazolvány.
5. Tízéves korig vehető igénybe a GYES, akár nyolc óra munka mellett is.
6. Az iskolában ingyenesen kérhetünk tankönyveket.
7. Mozgáskorlátozottság esetén pl. gépjárműadó-mentesség jár, ha több autó van, akkor arra, amelyikre kevesebbet kell fizetni.
8. Parkolókártya jár mozgáskorlátozottság vagy autizmus esetén.
9. Víz- és csatornadíj-kedvezmény jár, ezt az önkormányzatnál lehet intézni.
10. Az 1500 gramm alatti koraszülötteknek hároméves korukig jár az emelt családi pótlék.
11. Aki emelt családi pótlékot kap és/vagy GYESen van tartósan beteg gyerekkel, ott a napköziellátás jár, vagyis maradhat a gyerek délután. Aki viszont GYETen van, vagyis főállású anya (3 gyerektől kezdve), annak a gyereke csak napi öt órát maradhat az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

(Köszönet az infóért Pálfi Istvánné Ritának, aki a Kismamába beküldte, és a babapraktikák blog írójának, aki bepötyögte.)
További részletes információ az emelt családi pótlékról itt.

49 Comments

 1. Nekem is tejfehérje érzékeny kisfiam van, és mi csak allergológushoz járunk, ő állította ki az igazolást is az emelt csp-hez (nagyjából bemondásra, mert évente vesz tőle vért és pont a kettő között mentünk igazolást kérni a csp-hez és minden különösebb vizsgálat nélkül megadta. Viszont csak 1 évre adható, úgyhogy évente kell felülvizsgálatra/MÁK-ba menni)

  Reply
  • Ez sajnos így van. Ráadásul mint rájöttem, nem elég akkortájra kérni a vizsgálatot, mikor lejár a papír, mert az átfutási idő az lehet 1-2 hónap mire az ember újra kézhez kapja a MÁKtól a kártyát. Tehát minimum 1-2 hónappal a kártya lejárta előtt kell kérni az időpontot, mert különben lejár és leáll a támogatás, az intézményekben a diétás/kedvezményes étkeztetés, a kedvezményes bérlet, stb.

   Reply
 2. Szja 40. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).
  (2) Az összevont adóalap adójából a jogosult a kedvezményezett eltartott után családi kedvezményt érvényesíthet a (3)-(12) bekezdés, valamint a 42-43. §-ok rendelkezései szerint.
  (3) A családi kedvezmény kedvezményezett eltartottakként és jogosultsági hónaponként 4000 forint, feltéve, hogy az adott hónap bármely napján az eltartottak létszáma a három főt eléri.

  Reply
  • Köszi az infót!

   Reply
  • Szia Cukroskata!

   Segítséget kérnék, nem tudod esetleg hogy ez a kedvezmény él-e még?
   Köszönöm Anita

   Reply
 3. A betegségeket a 335/2009 (XII.29.) Korm sz. rendelet tartalmazza

  Reply
 4. Cukroskata:

  Köszi szépen! :)

  Reply
 5. Ez nagyon jó.:)
  Azt nem tudjátok, hogy ha gyeden vagyok az egyéves fiammal, akkor is jár a gyes a már ovis ekcémás, allergiás nagyfiamra?
  Köszi!:)

  Reply
  • Szerintem nem. Csak egyfajta támogatást lehet egyszerre igénybe venni. Én pl csak az egyik gyerek után kapom a GYES-t, nem kettő után.

   Reply
 6. Réka, ha tudtam volna, hogy Te nem tudod! A legkisebbemnél novemberben derült ki a tejérzékenység, a kezelőorvos (gasztroenterológus, H.P. kórház) automatikusan küldte a tartósan beteg igazolást, amint a széklet haemoglobin vizsgálat pozitív lett, ott el is mondták a rendelésen, hogy ha beigazolódik a gyanú, akkor ezek a kedvezmények járnak a gyereknek, amit Te a posztban írtál. Ezek szerint ez nem régóta van így?
  Cukroskata, köszönöm a Te infódat is! :)
  Timi, szerintem nem, Mindkettő anyasági ellátás, még dupla gyest sem kaphat az, akinek mondjuk kettő, 3 év alatti gyereke van (kiv. az ikresek).

  A vizsgálatra akartam még reagálni: érdekes, amit írsz, bár lehet, hogy csak azért, mert "kezdő" vagyok a témában. Azt írod, hogy terhelést kell csinálni a gyereknél, már az elején is. Hát, nálunk nem volt ilyen. "Anyai presszióra" :) adott a gyerekorvosunk beutalót gasztróra, ahová én a már diétázó gyerekkel érkeztem. Felvették az anamnézist, vért vettek (allergia vizsgálathoz) és székletet kellett vinnünk. A széklet hemolex nevű vizsgálat megállapította, hogy haemoglobin van a kakiban, ami egyértelműen a tejallargiára utal. Később a vérvétel ezt ugyan nem támasztotta alá, de a tej (és szója) teljes kivonása az étrendből megszüntette a tüneteket, így biztos, hogy ez a baja a gyereknek(az orvos szerint is).

  Uhh, kicsit kesze-kusza az írásom, de bízom benne, hogy nagyjából érthető :)

  Reply
 7. Jovi,

  Aranyos vagy, de ne aggódj! :) Bár ez a bejegyzésből nem derül ki, nem most jöttem rá erre, hanem kb 1 éve. Most egy olvasó levélben kért arra, hogy írjak erről a témáról is, azért született most a poszt. De nekem se szólt egy orvos se, hogy ilyen is van, és tényleg teljesen véletlenül a Kismamában olvastam a juttatásokról.

  Érdekes amit írsz a székletvizsgálatról! Egyrészt, mert nekünk nem csináltak ilyet, és fel sem merült, másrészt hogy terhelés nélkül ez alapján is igazoltnak vették az allergiát! Bár tudom, hogy a véres széklet tud tejfehérje allergia tünet lenni, nálunk én nem vettem ilyet észre mint tünetet, és nem is vizsgáltak székletmintát. A rendelet kifejezetten megnevezi a terhelést, de mint példát említi, úgyhogy lehet hogy nem kötelező, hanem csak egy lehetséges vizsgálat? Hmmm.

  Ebből nekem az jön le, hogy abszolút orvosfüggő, hogy hogyan értelmezik és alkalmazzák a rendeletet.

  Reply
 8. Biztos orvos/kórházfüggő. Hiába egy "cég" most már a Ti kórházatok és a miénk, biztos vannak olyan dolgok, amiben nem egységesek. Azt mondjuk konkrétan tudom, hogy a széklet hemolex vizsgálat 2000 ft-ba kerül (nem a betegnek, a kórháznak), gondolom itt azért ez az első, amit megcsinálnak. A másik, hogy szerencsére nem látszott a székletben vér, de abszolút szolid tünetei voltak (kicsit hígabb széklet, kellemetlen szájszag- ami, ugye egy 1-1,5 évesnél nem jellemző), el sem tudom képzelni, ha terhelik, hogy állapítják majd meg, hogy kigyógyult-e?
  És most egy kis pedálozás:D Nagyon örülök a blogodnak, rengeteg hasznos infót találtam benne. A szója- és tejmentes diéta együtt nem egyszerű, de a gyerek tök jól kezeli a dolgot. 2 és fél éves és simán rákérdez, hogy "ehetek belőle?", mielőtt enne bármiből is.

  Reply
 9. Sziasztok!

  Bár régebbiek már ezek a bejegyzések, remélem valaki olvassa és a segítségemre tud lenni. Kislányomról kiderült, hogy tejfehérje érzékeny. Sajnos nem túl segítőkészek az önkormányzatunknál, így örülök, hogy mindent megtaláltam itt. Amire viszont nem találtam választ az a víz és csatornadíj kedvezmény, melyet az önkormányzatnál lehet kérni. Mivel ők még az 50 %-os étkezési támogatást is el akarják utasítani, így ezzel addig nem próbálkoznék, amíg valami konkrét rendelettel nem tudok odamenni. Visszatérve a kedvezményhez ezt vajon helyi rendelet szabályozza, tehát ez minden önkormányzatnál opcionális, vagy országos rendelet vagy törvény írja elő?
  nagyon köszönöm, ha valaki tudna nekem ebben segíteni!

  Reply
 10. Kedves Réka,
  Örülök, h ráleltem a blogodra. A kisfiam 16 hónapos és úgy tűnik tejfehérje érzékeny (az első unokatestvérei azok, RGO számítottunk erre). Minden bizonnyal nem allergiás, mert elég jól tűri a szervezete a savanyított tejtermékeket, nálunk nincs komoly hányás / légzés probléma. Viszont a krémes széklet és az állandó hurutos légúti megbetegedések ezt gyanítják. Most időpontot próbálok kérni a gasztron, mert a bölcsiben igazolás nélkül nem tudják biztosítani a tejmentes étrendet. Egyelőre fizetem a kötelező napidíjat és közben viszem a saját készítésű vagy éppen üveges tejmentes ételeket, gyümölcsöt (10órai, ebéd, uzsonna – szép kis summa).

  Reply
 11. Sziasztok!
  Én 19 éves vagyok, és most kezdtem el észrevenni, hogy a tejtől kiütéseim vannak és néha hasmenésem, ami valószínűleg tejcukor érzékenységre utal. Középiskolás vagyok, és arra lennék kíváncsi, hogy az én koromban is jár-e a kedvezmény. Köszi!

  Reply
 12. Örülök hogy rátaláltam a blogra,eddig nem tudtam semmit arrol hogy egyáltalán valamiféle kedvezményben részesülhetünk.Csak azt hogy tejcukorérzékeny a kisfiam.

  Köszönöm!!

  Reply
 13. Én is jó dolgokat olvastam itt.Hasznos információkat.Nálunk is most derült ki hogy a 3 éves kislányom tejfehérje allergiás,és én még azt hittem hogy kinőtte :( Remélem sikerül összeszednem miket ehet és miket nem.Jajj ez olyan rossz én nem vagyok allergiás soha nem is voltam,és erre a kislányom az.Ez olyan rossz.Hiába hogy csak minimálisan ,de mindenki azt mondja hogy mellőzni kell mostantól a tejet.Pedig úgy szereti nem lesz egyszerű.

  Reply
 14. Légy szíves írja meg valaki ha tudja,hogy a jó indulatú epilepszia gyógyszerrel kezelt amit a tb nem támogat,az tartós betegség-e.Köszi Magdi

  Reply
 15. Nagyon örülök, hogy ráleltem erre a blogra!!!!!Nagyon hasznos,mert sok szülő nem tudja,hogy mi is jár a tartósan beteg gyermek után.
  Az én fiam 10 éves múlt és 5 hónapos kora óta nagyon erős tejallergiája van.Van tapasztalatunk bőven.Az egészségügy terén/orvosok,ellátás,stb../is,étkezés terén is, és a vásárlásnál összetevők olvasása terén is.
  Nálunk kiskorában a gasztroenterológus azt mondta, hogy nem adja meg a tartósbeteg igazolást,csak tejterhelés után.Átbeszéltem vele, hogy volt egy súlyos anaphilaxiás sokkja már,minimális tejterméktől,amiben-KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!!!-majdnem meghalt.Mondtam neki, hogy nem engedem a terhelést és így nem adta meg.”Marhára kiszúrt velünk”,mert a pulmonológus megírta a papírt -mert asztmás is-.Azóta ő írja meg évente és a dokinőhöz már nem járunk..Kérdezem én,hogy melyik szülő engedne tejterhelés egy régebbi anaphilaxiás sokk után???????A mai napig,ha csak hozzáér valami tejtermékhez véletlen,már csúnyán kiütéses lesz,ha enne is belőle,hát azt le sem írom.
  A másik fiókám 15 hónapos és már mindenféle tejes dolgot eszik.Nem könnyű így,mert a nagynak nem lehet jó,mikor az öccse például túrórudizik.Nem akarok itt drámázni,de ebben az országban ezügyben senkire nem lehet számítani,csak a hasonló cipőben járó szülőkre.
  A legtöbb kívülálló azt hiszi,hogy a tejallergia nem is olyan nehéz dolog.NEM IHAT TEJET!Gondolják sokan.Ja,de arra nem gondolnak,hogy se sajtot,se túrót,joghurtot,stb……Arról már nem is beszélve, hogy egy darab kekszben elég,ha csak nyomokban van pl. tejpor.
  Szóval nem egyszerű és ezt tudja minden szülő,aki”ebben benne van”.Köszönöm a blogot!!!!Majd még benézek.
  Üdv.Tina.

  Reply
 16. sziasztok valaki megtudja mondani hogy én szeretném a kislányomra igénybe venni a víz és csatornadíj kedvezményt mert tartós beteg a kislányom asztmás hogy járna-e neki mert sajnos a kezelések miatt elmaratunk a vizbefizetéssel anyukámékkal élünk és egyedül nevelem gyermekemet sajnos .ha valaki tud segitsen hogy jár vagy nem

  Reply
  • Tiszteletem!A tesóm párja most szült egy kislányt, nagy valoszínüséggel a jelek arra mutatnak illetve az orvos is mondta hogy, Down
   Szeretnénk megkérdezni hogy neki mijen támogatások járnak?Segítségüket tisztelettel megköszönöm.

   Reply
  • Szia! A többi komment alapján úgy tűnik, hogy a víz és csatorna támogatás önkormányzatonként változik, tehát ott kell megérdeklődni, ahol laksz.

   Reply
 17. Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni tőletek. Kislányom tej, tejcukor és tojás allergiás, gasztoenterológushoz hordjuk, viszont ő nem tudja neküknk kiadni az igazolást, csak a kórház. ‘ éves a kicsim, így a 4 nap nagy kihívás lenne mindkettőnknek. Viszont nagy szükségünk lenne rá, mert a kicsi folyamatosan bukik, és a szigorú diéta betartása nagyon sokba kerül. Aki tud Pesten olyan szakorvost/ magán is lehet/ aki ki állítja ezt az igazolást befekvés nélkül is , kérem írjon! Köszönöm

  Reply
  • Szia Tünde,

   Nekünk kiadja a gasztroenterológusunk az igazolást. Dr. Polgár Marianne, Budai Allergiaközpont. http://www.allergiakozpont.hu/

   Rendel ő még a Madarász utcai gyermekkórházban is, de oda hónapok múlva lehet csak időpontot kapni. Viszont a magánrendelésén meg elég húzós, 17 000 maga a vizsgálat, plussz a laborvizsgálatok, nekünk 22 000 szokott lenni a terhelés.

   Reply
 18. Sziasztok engem a Viz csatorna támogatás érdekelne!!!!

  Reply
 19. Sziasztok azért érdekelne a viz és catorna mert a többi támogatást kapom !!!!!Bár tudtok e rola hogy ha tartosan beteg gyermeketek van plusz szabadság jár rá mind a két szülőnek én is férjem is igénybe veszük üdv Edina!!!!!

  Reply
  • Én most dolgozom állásban először mióta megszülettek a gyerekek, és rémlik hogy valami papírt ki kellett tölteni, hogy emelt családi pótlék jár a gyerekek után. Mindjárt meg is kérdezem a HR-estől.

   Reply
   • A HR-es még nem jelzett vissza, viszont ezt találtam:

    “Amennyiben a munkavállaló gyermeke fogyatékkal élő gyermek, a gyermekek után járó pótszabadság további két munkanappal nő fogyatékos gyermekenként. Ha például a munkavállalónak három gyereke van, akik közül kettő fogyatékkal él, a munkavállaló hét plusz négy munkanap, összesen tizenegy munkanap pótszabadságra lesz jogosult. Fogyatékkal élőnek azt a gyermeket tekinti a törvény, aki után emelt összegű családi pótlékot folyósítanak. Az eddigi szabályoktól eltérően 2013-tól mindkét szülőnek jár a gyerekek utáni pótszabadság.”

    Innen: http://www.opussimplex.com/szabadsag2013/

    Reply
 20. Víz- és csatornadíj kedvezmény csak akkor jár,ha az önkormányzat rendeletet alkotott ebben a kérdésben, mivel erre vonatkozóan semmilyen kötelező erejű jogszabály nincs.

  Reply
  • Tehát ez kerületenként, önkormányzatonként változhat? Lakóhely szerint?

   Reply
 21. Sziasztok. Nekem a legidősebb fiam most 16 éves, és 8 hónapos kora óta tejcukor-érzékeny. A SOTE-n volt kivizsgáláson, a H2 kilégzési tesztje negatív lett ugyan, de a klinikai tünetek alapján kimondták a diagnózist. (Fél napig a WC-n ült és ment a hasa, felpuffadt, stb…) Az asztmásoktól március egytől elveszik a plusz juttatásokat, mindent, csak a GINA IV-V besorolású betegek kapnak ezentúl közgyógyot, egyebeket. (A magánvéleményem, hogy rohadjanak meg.) Ha valakinek van tapasztalata a bekeményítés utáni állapotokról, írjon, mert gyűjtöm az infókat. Ti mit gondoltok erről a megszorító-csomagról?

  Reply
  • Erre én is kíváncsi lennék! Mi nemrég voltunk tejterhelésen a lányaimmal, és nem mondta a doktornő, hogy megszűnne a tejallergia után a támogatás. Viszont azt mondta, hogy a szója után nem jár az emelt családi pótlék, stb, mert állítólag azt nem olyan nehéz kikerülni mint a tejet. Hát szerintem a szóját se egyszerű!

   Reply
  • Hol lehet erről olvasni?

   Reply
  • Tőlink is elvették az asztmára járót. Mivel tejfehérje allergia miatt lett asztmás, most próbálom kitalálni mi legyen, mert a tejfehérje allergiára járna. Ahhoz viszont nincs papírom, cs ak egy vérvizsgálatos.

   Reply
 22. Sziasztok!
  Mi épp az egész tortúra közepén vagyunk, 3 hónapos a kisfiam. Már 3 hetes kora óta hasfájós, semmilyen gyógykészítmény nem segített. Időnként, ha az arcára került anyatej, piros pöttyösre csapta ki (lehet, már akkor a tejtermékek miatt), Aztán úgy 3 hete apró pontnyi vérpöttyök voltak a kakijában, ami nehézkes ürítéssel párosult, annak ellenére, hogy híg volt. Majd két hete már nagyobb mennyiségű vér, 3-4 nagyobb darab volt benne, így bementünk a kórházba. Előtte 3 nappal már gyanakodva a tejre, diétába fogtam, de csak kb. másfél hét után, ezen a héten látszik némi javulás. Azonban időnként, hiába vigyázok, belefuthatok rejtett tejet tartalmazó ételbe, mert pl. tegnap is igen véres volt a széklete. Jövő héten derül ki a székletvizsgálat eredménye és akkor megyünk gasztro-hoz is. Vérképe, hasi UH-ja jó. Van valaki, akinél ugyanilyen tünetek jelentkeztek és tud tanácsot adni a továbbiakhoz? Köszönöm!

  Reply
  • Szia Móni, sajnálom, hogy pont a kavalkád közepén vagytok. Csak azt tudom javasolni, hogy tartsál részletes ételnaplót, abból talán ki tudod sakkozni, hogy mi is az, amitől véres a széklete, és persze kell egy alapos orvosi kivizsgálás, hogy nem valami más betegség-e. A leggyakoribb táplálékallergia a tej, tojás, szója, ezeket érdemes kihagyni a saját étrendedből. Tápszert kap? Mert az is tejtermék. Vagy szójatermék. Sok szerencsét! Remélem kapsz válaszokat a kivizsgálások során!

   Reply
   • Köszi! :)
    Egyelőre vérkép rendben, széklettenyésztés negatív. Pénteken gasztroenterológushoz megyünk. Kizárólag anyatejet kap, tartom a tej-, szója-, tojásmentes diétát, azóta nincsenek görcsei, de a székletének állaga hagy még kívánnivalót maga után. Viszont már jó néhány napja volt utoljára pici vérpont benne, gondolom még regenerálódnak a belei. Kicsit félek, hogy megtükrözik, az elég kellemetlen lehet, de hátha kiderül valami.

    Reply
    • Mit jelent az, hogy a székletének az állaga hagy kívánnivalót maga után? Milyen az állaga?

     Nagyon örülök, hogy diétával eltűnt a véres széklet és nincsenek görcsei! Valószínű akkor a 3 nagy allergén közül lesz valamelyik a bűnbak!

     Nagyon tudom ajánlani Dr. Polgár Marianne-t mint gyermek gasztroenterológust, az én gyerekeimet évek óta ő kezeli. A gyermekkori táplálékallergiák a szakterülete. A Budai Allergiaközpontban van magánrendelése.

     Reply
     • Nagyon köszi! Felírom a nevét mindenképpen. Azért bízom benne, hogy a drágám kinövi ezt, de ha mégsem, akkor hozzá fordulunk.

      Reply
      • Móni, nem akarlak elkeseríteni, de az én lányaim most 7 és fél és 6 évesek. A nagyobbikat pont idén minősítették gyógyultnak, bár még nem próbáltam vele tejet itatni, de a tejterméket tudja fogyasztani. A kicsinek még fennáll az allergiája hivatalosan is. Úgyhogy nem biztos, hogy szoptatás végére kinövi a tejallergiát, bár úgy legyen! A nagyobbik lányomnál másfél évesen derült ki, de már azelőtt is voltak tünetei, csak nem ismertem fel. Itt a blogon “a mi történetünk” címke alatt megtalálod az elejétől kezdve a sztorit. A címkelista a bal oszlopban van a hirdetések alatt.

       Reply
       • Remélem a legjobbakat, még elég korán sikerült felismerni (bár ugye még nem 100% a diagnózis, de nagyon valószínű) és a családban senkiről sem tudunk, akinek ételallergiája lenne vagy valaha hasonló tünetek jelentkeztek volna. Gyerekkoromban az eperre ugyan allergiás voltam, de hamar kinőttem :) Ha mégis marad a tejallergia, akkor viszont az egész családnak eszerint fogok főzni-sütni.

        Reply
        • Nálunk sincs ételallergia a családban. Az öcsémnek van, de neki mogyoró, azt pedig állítólag nem lehet kinőni.

         Én is átálltam a teljes tejmentes főzésre, a férjem amúgy is egészségtelennek tartja a tejterméket és szíve szerint vegetáriánusan étkezne, úgyhogy őt nem volt nehéz meggyőzni. Nekem azért nagyon hiányzott a tejes kávé meg a pizza meg a többi tejes finomság, de három évig én is 99.9%-ban tejmentesen éltem…

         Reply
         • Már egyre inkább felfedezem a tejmentes ételeket, korábban pl. sosem készítettem kölesből, kukoricadarából kaját, most színesedett az étkezésünk. Igazából a sajtok hiányoznak és ennyi. Kicsit drágább mandulatejjel, rizstejjel stb. készíteni az ételeket, de nem vagyunk nagyevők, így nem vészes.
          Ma megyünk a gasztro dokihoz, nagyon kíváncsi vagyok, mit mond. Remélem nem lesz hófúvás…

          Reply
 23. Ja igen, a széklete. Szerencsére hasmenése már nincs, visszaállt a korábbi napi 2-3 kakira, a színük sárgás-zöldes és még mindig nyákosnak látom. Gondolom idő kell, mire kiürül az allergén és regenerálódik a bélrendszere vagy nem tudom mi okozhatja. De korábban, a panaszok előtt gyönyörű aranysárga volt a széklete.

  Reply
 24. Sziasztok! A kisfiam májusban lesz 10 éves. Születésétől súlyos tejallergiás. Sajnos cseppet sem csökkent a kor előrehaladtával :(
  Milyen lehetőségek vannak, ha a tartósan beteg gyerek betölti a 10. évét?

  Reply
 25. Szeretnék információt szerezni az ügyben, hogy ha tartós beteg vagyok
  25éves emelt havi 21.000ft támogatásban részesülök, kell-e TB-t fizetnem magam után?(nincs munkaviszonyom)

  Reply
 26. Sziasztok!
  Örülök,hogy megtaláltam ezt az oldalt! Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy ma derült ki az 5. éves kisfiamról a tejfehérje allergia mennünk kell terhelésre. A terhelés után ha pozitiv jár-e rá az emelt csp vagy mehetek-e gyes-re vele amugy 3 gyereket nevelek egyedül és a két lányom is tartós beteg?

  Reply
 27. Szia segitséget kérnék abban nekem a kis fiam tej fehérje szója és buza menttesen kell étkeznie igy oviba se maradhat csak ebéd idő el ezdéséig nekunk mijen ntámogatás vagy segitség jár magasabb csp gyes azt tudom de mivel ebédet nem válal az ovi . Köszi a segitségeteket Anna

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tejallergia: Hét és fél évesen nőttük ki — Tejmentes élet - [...] Ez az állapot számomra tökéletes volt. Nem volt teljesen elzárva előttük a sok tejes finomság, ehettek néha pizzát vagy …

Mondj valamit!