Számomra is kellemes meglepetést okozott, mikor a Kismama egyik számából megtudtam, hogy a tejfehérje allergiás kislányom jogosult mindenféle juttatásra a betegsége miatt. Ugyanakkor bosszankodtam is, hogy ezt a Kismamából (egy anyuka tollából) kell megtudnom, és nem a kezelőorvosunktól.

A tartósan beteg gyereket nevelő felnőtt jogosult emelt családi pótlékot kapni, jogosult a GYES-t kapni a gyerek 10 éves koráig, illetve ameddig a betegség fennáll, jogosult erről egy igazolványt kapni, amely számos állami intézményben jelentős vagy teljes kedvezményekhez juttatja. Példálul az igazolvány felmutatásával ingyen utazhat a gyermekkel egy felnőtt a BKV-n. Nekünk tavaly az Állatkertbe is sikerült így olcsóbb jegyet kapnunk.

Ki számít tartósan betegnek?

Az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. sz. mellékletében olvasható az összes olyan betegség és fogyatékosság, ami után jár az emelt családi pótlék (katt a linkre). Mind a tejfehérje allergiások, mind a laktóz érzékenyek ide tartozhatnak. A tejfehérje allergia esetében az allergiát terheléssel kell igazolni 2 éves kor után (előtte nem jár). A laktóz intolerancia csak akkor, ha különleges diétát igényel és laboratóriumilag igazolt. Mindkét esetben az igazolást csakis szakorvos állíthatja ki.

Hogyan kell intézni?

A fent linkelt rendelet (amit érdemes elolvasni) azt írja, hogy szakorvos állíthat ki csak igazolást, ez a tejfehérje allergiásoknak és laktóz érzékenyeknek leginkább a gasztroenterológus, illetve esetleg egy allergológus lehet. Tejfehérje allergia esetében azt is kikötik, hogy a gyerek 2 évesnél idősebb legyen. A rendelet fogalmazása szerint a laktóz intoleranciával szemben nincs ilyen kikötés, csak annyi, hogy laboratóriumilag igazolt legyen és speciális diétát igényeljen, korhatárt nem látok.

Tehát időpontot kell kérni a gyerekorvostól gasztroenterológia szakrendelésre, ahol felvesznek egy anamnézist (kórtörténetet) a gyerekkel kapcsolatban, majd ez alapján beutalhatnak vizsgálatra. A tejfehérje allergia esetében tejterhelésre, aminek a menetéről egyszer már írtam ebben a blogban. Az újdonság annyi, hogy információim szerint már nem hajlandóak ambulánsan elvégezni sehol ezt a vizsgálatot, és 2 napos kórházi benntfekvést igényel. A laktóz intolerancia esetében pedig egy exhalációs tesztre, ami abból áll, hogy a gyerekkel éhgyomorra megitatnak egy bizonyos mennyiségű tejcukor oldatot, majd bizonyos időközönként bele kell fújnia egy csőbe, ami megméri a bélben a tejcukor hatására termelődő gázok arányát.

Ha a vizsgálat igazolja a betegséget, akkor a szakorvos kiállítja a fent említett rendelet 3. mellékletében található igazolást.

Az igazolással be kell menni a Magyar Államkincstárhoz, kitölteni egy igénybejelentő lapot, és beadni. További információ a családi pótlék igénylésével kapcsolatban itt.

Milyen egyéb juttatások járnak a tartósan beteg gyerek után?

1. Bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50%-os támogatást lehet kérni (sok helyen a bölcsiben ingyenes étkezés jár), igényelni az orvosi papír és az emelt családi pótlékra szóló igazolás leadásával lehet.
2. A budapesti tömegközlekedésben hatéves kora után is ingyen utazhat egy felnőtt kísérővel. A MÁKtól kapott EREDETI igazolást kell bemutatni az ellenőrnek.
3. Vonaton és távolsági buszon 90%-os kedvezény jár neki és egy fő kísérőnek is.
4. Alanyi jogon jár közgyógyigazolvány.
5. Tízéves korig vehető igénybe a GYES, akár nyolc óra munka mellett is.
6. Az iskolában ingyenesen kérhetünk tankönyveket.
7. Mozgáskorlátozottság esetén pl. gépjárműadó-mentesség jár, ha több autó van, akkor arra, amelyikre kevesebbet kell fizetni.
8. Parkolókártya jár mozgáskorlátozottság vagy autizmus esetén.
9. Víz- és csatornadíj-kedvezmény jár, ezt az önkormányzatnál lehet intézni.
10. Az 1500 gramm alatti koraszülötteknek hároméves korukig jár az emelt családi pótlék.
11. Aki emelt családi pótlékot kap és/vagy GYESen van tartósan beteg gyerekkel, ott a napköziellátás jár, vagyis maradhat a gyerek délután. Aki viszont GYETen van, vagyis főállású anya (3 gyerektől kezdve), annak a gyereke csak napi öt órát maradhat az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

(Köszönet az infóért Pálfi Istvánné Ritának, aki a Kismamába beküldte, és a babapraktikák blog írójának, aki bepötyögte.)
További részletes információ az emelt családi pótlékról itt.