Így télvíz idején valószínűleg sokan vagytok úgy, hogy egyik náthából még ki sem lábaltatok, már jön a másik. Vagy feltűnt, hogy a gyereknek egész télen folyik az orra, sosem múlik a köhögése, és sorra kapja a középfülgyulladásokat. Szedi az antibiotikumot, és mégis.

Gondoltatok már a tejfehérje allergiára?

Sajnos, sok orvos sincs tisztában vele, hogy a hurutosság és ismétlődő középfülgyulladások is lehetnek a tejfehérje allergia tünetei. Több mint harminc évre visszanyúló tudományos kutatások eredményei* igazolják, hogy a tejfehérje allergiában szenvedők gyakrabban betegszenek meg felsőlégúti betegségekben, így pl asztma, köhögés, arcüreggyulladás, középfülgyulladás.

Ha gyanús a nehezen múló taknyolás, állandó köhögés, és ismétlődő fülgyulladások, próbáljátok ki, segít-e a tejmentes diéta. Ugyanis a tejfehérje allergiának nincs más gyógymódja, mint elhagyni a bűnös ételt minden formájában 1-2 hétig, és megfigyelni, hogy eltűnnek-e a tünetek. Ha igen, akkor óvatosan vissza lehet adagolni a tejtermékeket az étrendbe, és árgus szemekkel figyelni, hogy visszatérnek-e a tünetek. Ha igen, akkor el lehet könyvelni a tejfehérje allergiát. A megvonásos-visszaadagolásos diéta az ételallergiák kivizsgálásának a gold standard-je, még a vérvizsgálat sem ad pontosabb képet. A vérvizsgálat csábító lehet, azzal hogy kevesebb időt vesz igénybe és “hivatalos” diagnózist ígér, de a vérvizsgálat nem képes kimutatni az allergia minden típusát, de attól még nem kevésbé valós az allergia.

Érdemes megpróbálni a megvonásos diétát. Vesztenivaló nincs, és lehet végre rájöttök, mi áll az elhúzódó betegeskedés mögött.

* A teljesség igénye nélkül az idevágó szakirodalomból:

  • Juntti H, Tikkanen S, Kokkonen J, Alho OP, Niinimäki A. Cow’s milk allergy is associated with recurrent otitis media during childhood. Acta Otolaryngol. 1999;119(8):867-73.
  • Viscomi GJ. Allergic secretory otitis media: an approach to management. Laryngoscope. 1975 Apr;85(4):751-8.
  • Nsouli TM, Nsouli SM, Linde RE, O’Mara F, Scanlon RT, Bellanti JA. Role of food allergy in serous otitis media. Ann Allergy. 1994 Sep;73(3):215-9.
  • Arroyave CM. Recurrent otitis media with effusion and food allergy in pediatric patients. Rev Alerg Mex. 2001 Sep-Oct;48(5):141-4.
  • James JM. Common respiratory manifestations of food allergy: a critical focus on otitis media. Curr Allergy Asthma Rep. 2004 Jul;4(4):294-301.