Az alábbi bejegyzés tulajdonképpen egy elkeseredett édesanya panasza a Budapesti Heim Pál Kórháznak a bent tapasztalt problémákról és az ott látottakról. Bár a Magyar Egészségügyi Minisztérium legutóbbi szakmai protokollja (a 8966. oldaltól), amelyet az édesanya többször is említ a panaszban, egyértelműen és kifejezetten a csecsemők igény szerinti szoptatását támogatja, és az ehhez szükséges feltételek megteremtését várja el az egészségügytől, ez még messze nem tükröződik a mai kórházi ellátásban.

Sajnos dúlaként és szoptatási tanácsadó tanoncként nem lep meg, mikor találkozom azzal, hogy mennyire nem, vagy nem jól, támogatják a szoptatást a magyar egészségügyben. De a nutrasweet a tápszerbe engem is mellbevágott.
Az édesanya kérésére a neveket nem tüntetem fel, de a panasz az ő engedélyével jelenik meg a blogon.

**************

2010.február 05.-én felvételre került legkisebb gyermekem, V.N., ( szül: 2009.07.27.-én) a Budapesti Heim Pál Kórház gyerek belosztályára obstruktív Bronchitis gyanúval. Röntgen aznap nem készült, holott a gyermek orvosunk már előző nap tüdőgyulladásra gyanakodott, viszont hétfőn, 2010 február 08.-án igen, mely alapján a kezelő orvosa tüdő gyulladást állapított meg.

A felvétel napján közölték velem, hogy amennyiben a gyermekem mellett kívánok maradni, és az éjszakát az egyébként a szobában lévő kihúzott fotelágyon kívánom tölteni ezért éjszakánként 3000 Ft.-ot kell fizetnem. Felvilágosítottak, hogy ez a díj a vizet, villanyt ágynemű mosatást foglalja magába, mert a TB. által biztosított napi 2920 ft. csak az étkezésre elegendő. (Választani nem lehet, holott nyílván minden szülő inkább az ágyat választaná, mint az egészséges felnőtt ember számára nyilvánvalóan nem kielégítő mennyiségű étkezést.)

Megértem, hogy a kórház a fejlesztéseket más forrásból sajnos nem tudja finanszírozni, de a mi esetünkben elképzelhetetlen lett volna, hogy ne töltsem együtt az éjszakát a gyermekemmel. N. születése óta igény szerint szopizik, azaz, mint azt a melléklet is követendőnek tartja, akkor kerül mellre ha azt igényli, nem korlátozom sem a szopások idejét sem időtartamát, legyen szó akár nutritív akár komfort szopásról. Éjszaka együtt, egy ágyban alszom a gyermekemmel, és természetesen a férjemmel is, annak érdekében,hogy a kellő mennyiségü anyatejet magához tudja venni. Az érvényben lévő szakmai protokoll szerint a csecsemők több mint fele a hatodik hónapban is szopik éjszaka, és van aki ekkor veszi magához a napi anyatej mennyiség jelentős részét. Gyermekem az anyatejen kívül nem kap más folyadékot, így egy szopás akár szomjának oltását is jelentheti. Éjszaka ebből kifolyólag meghatározhatatlan időközönként szopik, de ezt álmában ( sőt az én álmomban) teszi, mivel a szenzoros jeladást azonnal észlelve erre rögtön tudok reagálni. Ebből kifolyólag átalussza az éjszakát, csak többször is szopik közben. Ezt anyaotthonból nem tudtam volna megvalósítani. Mivel a szoptatás ilyetén formája szolgálja a legkielégítőbben a csecsemő optimális fejlődését, szükséges volt, hogy egy szobában , sőt egy ágyban töltsük az éjszakát.

Panaszom egyik fele abban áll, hogy méltánytalannak érzem, hogy egy igény szerint szoptatott hat hónapos csecsemő édesanyjának napi három ezer forintot kell fizetnie azért, hogy a gyermekével tölthesse az éjszakát ágyon, mégha ezt kényelmi többlet szolgáltatásnak is nevezi az adott intézmény. Az általunk használt szoba egy kétágyas, WC, TV zuhanyzó nélküli szoba volt, melyet külömböző szobatársakkal együtt vettünk igénybe. Amennyiben nem lettem volna együtt a gyermekemmel nem tudom ki látta volna el, túl azon, hogy senki sem tudta volna megszoptatni, az ellátását is teljes mértékben én hajtottam végre.

Az első napon megkérdezték tőlünk, hogy mivel táplálkozik a gyerek: melyre elmondtam, hogy igény szerint szoptatom. Sajnos úgy tünt, hogy ezt a fogalmat nem ismerik az osztályos nővérek, mert sehogy sem tudtak abba belenyugodni, hogy nem tudok pontos tájékoztatásul szolgálni a gyermekem által elfogyasztott anyatej mennyiségéről. N. időre született teljesen természetes módon, mindennemű beavatkozás nélkül egészségesen 3490 gramm súllyal. Hat és fél hónapos korában 8350 grammal érkeztünk a kórházba és az ott tartózkodásunk hat napja alatt 200 grammal gyarapodott, ez mégsem volt elég a nővéreknek, minden nap többször is felszólítottak, hogy minden!!!! szopás mennyiségét mérnem kellene, hiába mondtam, hogy a gyermekem ugyanúgy szopik mint otthon, és ha nem lesz jó az étvágya vagy nem akar annyiszor szopni szólni fogok. Mint azt leírtam nem táplálkozási problémák miatt voltunk kórházban, hanem légúti megbetegedés miatt.

Az érvényben lévő protokol arra is kitér, hogy mivel a szopások mennyisége az elhanyagolhatóan kis mennyiség és a 240 ml. között változhat egy adott szopás mennyisége nem ad felvilágosítást a csecsemő tápláltságáról.

Amit a szoptatás kapcsán a kórházban tapasztaltam semmiben sem igazodik a szakmai ajánlásokhoz. A nővérek és az orvosok nem fektetnek kellő hangsúlyt a szoptatás és az igény szerinti szoptatás támogatására. A Főigazgató Úr tájékoztatott, hogy ismerik az igény szerinti szoptatást, csak nem értenek vele egyett. Megjegyzem ez ellentétes mind a Magyar Szakmai protokollal mind az Egészségügyi Világszervezet álláspontjával.Úgy érzem nekik az a kényelmesebb ha a csecsemő tápszert kap, mert azt jobban irányításuk alatt tudják tartani. Viszont a tápszerekre vonatkozó szabályokat sem tartják be, mivel a saját szememmel láttam, hogy nutrasweet nevű édesítőszert öntöttek egy három hónapos csecsemő tápszerébe, hogy biztos megigya azt.

Ezúton kérem panaszom megfelelő fórumokon való kivizsgálását, és tájékoztatásomat a kivizsgálás eredményéről. Panaszom mellékletként tartalmazza az érvényben lévő szakmai protokolból származó, véleményem szerint ide vonatkozó részleteket.