Paradicsomleves:

Két konzervdoboz darabolt paradicsomot felöntöttem két konzervdoboznyi mennyiségű vízzel, hozzáadtam egy kis konzerv paradicsompürét, és feltettem főni egy egész (megpucolt) vöröshagymával és egy fél zellergyökérrel. Mikor puhára főttek, botmixerrel elturmixoltam a zöldségeket a levesben, zsemleszínű rántást készítettem, és besűrítettem vele a levest. Sót, cukrot ízlés szerint adtam hozzá. A gyerekek kedvéért betűtésztát vagy más apró levestésztát is szoktam bele főzni.
Olaszos padlizsán:
Két nagy padlizsánt feldaraboltam, megsóztam, és hagytam hogy levet eresszen (állítólag így nem lesz keserű), majd leöblítettem és szárazra töröltem. Felvágtam egy darab piros paradicsompaprikát (lehetett volna több is, és sokszínű, hogy szép színes legyen az étel, de csak ez volt itthon). Extra szűz olivaolajon jól megsütöttem, majd mikor kezdett puha lenni, hozzáadtam a feldarabolt paradicsompaprikát és az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadtam egy nagy konzerv darabolt paradicsomot, és puhára főztem.
Ma házi készítésű hosszúmetélttel (egy nénitől veszem a piacon) tálaltam, de volt már terítéken puhára főtt csicseriborsóval is.