A tejmentes életben az egyik legnehezebb dolog olyan kenyérre kenhető dolgokat (ki)találni, amit a gyerekek is szívesen esznek, és egészséges is. A margarint nagyon nem szeretem, akkor már szívesebben adok libazsíros kenyeret a lányoknak, de az idők során sikerült összegyűjtenem néhány olyan finom kenyérrekenhető receptet, mint pl az avokádókrém (guacamole) vagy a csicseriborsó krém (hummusz).

A félreértés elkerülése végett, a zakuszka az, amit én nem valószínű, hogy nekiállok gyártani a konyhámban. Mert nem vagyok egy konyhatündér, és a befőzések végképp visszarettentenek a macerásságukkal.

Viszont ezt a pikáns, fűszeres, tartalmas és iszonyú finom padlizsánkrémet érdemes egyszer kipróbálni. Lehet készen is kapni, leginkább csak bioboltokban, és kb 600 forint egy üvegnyi, de megéri!

Ha viszont valaki bevállalós, akkor az alábbi recept alapján lehet ipari mennyiségű padlizsánkrémet készíteni, és akkor tessék már nekem is hozni egy kicsit belőle! 😉

Hozzávalók:
3 kg padlizsán
3 kg zöldpaprika
1 kg hagyma
3 kg paradicsompaprika(gogos)
1 l paradicsomvelô(dobozos paradicsomlé is lehet)
1 ek.szemesbors
1 l olaj
1 mk. szalicil

Elkészítés:

A padlizsánt megsütjük,héjától megtisztítjuk,levét ferdére állított deszkán lecsurgatjuk,majd apróra vágjuk.A zöldpaprikát szintén megsütjük,besózva lefödött edénybe rakjuk,ha kihûlt héját lehúzzuk,majd húsörlôn ledaráljuk.A paradicsompaprikát szintén ledaráljuk.A hagymát megtisztítjuk,apróra vágjuk.(darálni is lehet).Ezután nagy lábasba fél liter olajat öntünk,forrósítjuk,beletesszük a hagymát és kissé megpároljuk.Belekeverjük a padlizsánt,paprikát,paradicsompaprikát,paradicsomvelôt,fûszereket.A többi olajat is hozzáöntjük,gyakran kevergetve addig fôzzük,amíg az olaj feljön a tetejére.Levesszük a lángról,belekeverjük a szalicilt,és forrón kisebb,elômelegített üvegekbe rakjuk.Lekötjük,és száraz dunsztba tesszük.