Tudom, tudom, ez egy tejallergia blog, nem tojás. De felcsillant a szemem mikor megláttam egy arról szóló cikket, hogy egyre növekvő mennyiségű tojásfehérje adagolásával kigyógyítottak gyerekeket az allergiájukból.

Régóta rágódom rajta, hogy vajon a nullás diéta-e a legmegfelelőbb kezelése a tejallergiának. Ugyanis biológiában, orvostudományban a tolerancia fogalmának tekintélyes irodalma van (lásd legfőképpen a drogok iránt kifejlődő toleranciát). Toleranciát pedig úgy lehet növelni, ha a szervezet egyre nagyobb mennyiségű stimulációnak van kitéve. Ez elv alapján a táplálékallergiát is úgy lehet kikezelni, mint a fent említett kísérletben tették, hogy olyan kicsi adaggal kezdik, ami még nem vált ki reakciót, majd fokozatosan növelik.

Persze az ellentétes folyamat a szenzitizáció, ami azt jelenti, minél többször van kitéve a szervezet egy bizonyos stimulációnak, annál érzékenyebben reagál.

Mindkét folyamat létezik a természetben, honnan lehetne tudni, melyik fog bekövetkezni?

Erre vonatkozóan még nem találtam szakirodalmat. Viszont egymásnak ellentmondó orvosi tanácsokat igen. Nekünk a gasztroenterológus azt mondta, ehet Zsuzsi annyi tejterméket amitől nem tünetezik, viszont az allergológus a nullás diéta mellett voksolt. Úgyhogy mi többnyire tartottuk a nullás diétát, bár az is igaz, hogy Zsuzsi fogyasztott rejtett tejterméket kifli és más péksütemény formájában. Olyan is előfordult, hogy igazi fagyiból kapott egy fél gombóccal, de mióta rátaláltunk a tejmentes fagyizóra, azt sem kapott.

Olyan szakirodalmat már láttam, hogy visszatérjek a tehéntejre, hogy hevített, forralt tehéntejet jobban bírtak a tejallergiások mint a nyers tejet. A hevítés megváltoztatja a fehérjék szerkezetét (a szó denature angolul, ha valaki tudja magyarul, szóljon! :) és úgy tűnik, forralt formában még a bizonyítottan tejallergiások egy része is tudta fogyasztani.

Több oknál fogva, de azt fontolgatom, hogy a nyáron Zsuzsival elhagyjuk a nullás diétát, és megpróbálom felépíteni a toleranciáját. Lehet hogy Vivi azért bír ez évben több tejterméket, mert míg szopott (most a 3. születésnapja körül választódott el), addig nem mindig bírtam ellenállni a tejterméknek? Zsuzsi diétájában viszont nemigen volt kilengés, és az ő toleranciája csökkent tavaly óta.

Van valakinek ezzel kapcsolatban személyes tapasztalata? Lehet a toleranciát így növelni?