Családunkban a tejallergián kívül van egy másik nehezítő tényező: a férjem nem hajlandó kettőnél több lábú állatot megenni. Magyarul csak szárnyast meg halat, se disznó, se marha. Emiatt egy csomó magyaros ételt meg kellett tanulnom elkészíteni disznó, tej és szója nélkül. Mondanom se kell, hogy túróscsusza nincs gyakran terítéken… és egy csomó rakott is kimarad az életünkből.

De a székelykáposztát kidolgoztam tejmentes, disznómentes verzióban, és még anyukám is azt mondja, hogy isteni finom.

Hozzávalók:

1/2 kg pulykamell
1 db füstölt pulyka (comb v szárny)
1 kg savanyúkáposzta
1-2 fej vöröshagyma, mérettől függően
1 db paprika
1 db paradicsom
libazsír

Először is felteszem a füstölt pulykát főni kis lángon, lehetőleg 2-3 órára. Mikor megpuhult, akkor átöntöm a levét egy tálba, a pulykát félreteszem kihűlni, és ugyanabban a lábasban elkezdem pirítani az apróra vágott vöröshagymát a libazsíron. Pörköltet készítek a pulykamellből: az apróra vágott húst rádobom a megüvegesedett hagymára, és addig kevergetem, amíg megfehéredik, majd hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, paprikát. Felöntöm a füstölt hús levével hogy félig ellepje, és kis lángon hagyom hogy elfőjön zsírjáig. Akkor hozzáadom a pirospaprikát, megkeverem, hozzáadom az időközben feldarabolt füstölt húst és a leöblített káposztát. Felöntöm a füstölt lével, hogy ellepje, és addig főzöm kis lángon, amíg a káposzta meg nem puhul.

Só nemigen kell bele, mert a füstölt hús leve is sós. Esetleg lisztes rántással be lehet rántani, ha valaki tartalmasabban szereti.