Pár hete, mikor eperszezon volt, a lányok rákaptak az eperturmixra. Oviból hazatérve mindig ezt kérték. Én meg nagyon örültem, hogy ennyire ízlik nekik, annak meg még inkább, hogy nem lett tőle semmi bajuk.

Ugyanis valódi tejjel készítettem.

Ezt most nem azért írom le ide, hogy froclizzam azokat, akik egyáltalán nem tudnak tejet fogyasztani, hanem azért mert olyan hatalmas sikerélmény volt, hogy több mint 3 év teljes tejmentesség után tejes turmixot tudtam adni a lányaimnak, és nem lett tőle semmi bajuk!

No azért óvatos voltam vele. Így készül:

Kb 1 dl tejet felforralok, majd jégkockákkal visszahűtöm, és felöntöm még egyszer annyi hideg vízzel. (A forralás azért kell, hogy a tejfehérjéket valamennyire ártalmatlanítsa, a higítás pedig azért, hogy kevesebb legyen belőlük egy-egy adagban.) A megtisztított epret, kb egy fél kilót, belerakom a turmixgépbe egy banán társaságában, és ráöntök annyit ebből a “feles tejből” hogy folyékony turmixot kapjak. A banán azért kell bele, hogy sűrűbb legyen az állaga, és édesítse. Ha még nem elég édes, akkor minimális cukrot rakok bele. Ebből általában bő 3 adag turmix lesz.

Ami azt jelenti, hogy a lányok tejfogyasztása nincs 30 ml, mivel egyrészt nem szoktam az összes tejet felhasználni, másrészt nem feltétlenül isszák meg az egész adagjukat.

De azért 30 ml az nem rossz. :)