A két diéta egész egyszerűen más. Persze van egy nagy átfedés a tejtermékek csoportjában, amiket nem szabad egyik csoportnak sem fogyasztania. Viszont a tejcukor érzékenyek (érzékenységüktől függően) lehet hogy fogyaszthatnak bizonyos tejtermékeket, amelyeknek a tejcukor tartalma alacsony, vagy amelyekben a feldolgozás során már felbontották a tejcukrot alkotóelemeire. Ilyen például a laktózmentes tej. Talán a legegyszerűbb “házi” módja a tejcukor érzékenység és tejfehérje allergia megkülönböztetésének a laktózmentes tej fogyasztása. Aki laktóz érzékeny, az nyugodtan fogyaszthatja ezt a terméket. Aki tejfehérje allergiás, annak ettől a tejtől is tünetei lesznek.

A tejcukor érzékenység (más nevén laktóz intolerancia) tulajdonképpen egy emésztési probléma. A szervezet nem képes lebontani a tejcukrot, mivel hiányzik vagy kevés az ehhez szükséges laktáz enzim a szervezetben. Aki laktóz érzékeny, a tej fogyasztása után maximum egy-két órával kezdi érzékelni a kellemetlen tüneteket. A lebontatlan tejcukor erjedni kezd a belekben, és a tünetek is e folyamat következményei: bélgázok alakulnak ki, ami puffadást és hascsikarást, majd hasmenést okozhat. Vannak, akik erre a bélbeni kavarodásra hányással reagálnak. (Tovább a tejfehérje allergia és tejcukor érzékenységről szóló cikkhez.)

Mivel a tünetek erőssége és kellemetlensége egyenes arányban van a személy laktáz enzim készleteivel, ezért lehet hogy valaki sokkal több laktózt bír fogyasztani, mint egy másik – szintén tejcukor érzékeny – személy. Ezt csak kísérletezéssel lehet megtapasztalni, hogy pontosan mennyi valakinek az egyéni toleranciája. Fontos még, hogy a laktáz enzim pótolható tabletta formájában, tehát van aki tabletta szedése mellett képes tejet fogyasztani kellemetlen tünetek nélkül.

Előfordulhat, hogy valaki laktóz érzékeny ÉS tejfehérje allergiás. De az is előfordulhat, hogy például a tejfehérje allergiás nyugodtan fogyaszthat laktózt, feltéve ha az nem olyan termékben van, amiben van tejfehérje is. Mivel az egyik egy emésztési nehézség egy cukorral szemben, a másik pedig egy allergiás reakció egy fehérjével szemben, amik ugyan mindketten a tejben találhatóak, mivel a feldolgozás során a tejet elemeire bontják, előfordulhat, hogy egy-egy feldolgozott ételbe a tejnek csak egyik vagy másik alkotóeleme kerül.

Megtévesztő lehet még az is, hogy bár általában aki tejcukor érzékeny, annak nagyobb a választéka, és egyes (főleg savanyított) tejtermékekből többet tud fogyasztani, létezik a tejallergiának is olyan típusa, aki relatíve nagy mennyiségű tejterméket képes fogyasztani kellemetlen tünetek nélkül.

Mit szabad és mit nem a laktóz érzékenyeknek?

Amit biztos szabad:

friss gyümölcs

friss zöldség

színhús

dió és mogyorófélék

hüvelyesek

bármilyen feldolgozatlan étel

Magas laktóztartalmú ételek:

tej

tejszín

tejföl

kenhető sajtok, sajtkészítmények

fagylalt, jégkrém

tejpor

sűrített tej

savó, író

puding

Alacsonyabb laktóztartalmú tejtermékek:

laktózmentes vagy alacsony laktóztartalmú tej

kefír, joghurt

érlelt sajtok

túró, ricotta

sherbet

A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank ezenkívül minden évre kiad egy garantáltan tejcukormentes termékek listáját.