Hát ez úgy kezdődött, hogy azt gondoltam, a krumplileves majd egy jó egyszerű vacsora lesz. De ha már krumplilevest főzök, akkor igazán csinálhatnék bele krumpligombócot, nem? Hiszen azt szeretik a gyerekek. És ha már krumpligombócot csinálok, akkor igazán csinálhatnék nudlit is, hiszen a mákos nudlit mindenki szereti. Arról nem is beszélve, hogy mák van otthon.

Ez volt az én esetem a krumplistésztával.  Olvastam, hogy egy egyszerű krumpligombócleveshez 45 dkg krumpli kell. Az kb fél kiló, úgyhogy fogtam jópár szem nagyobb burgonyát, szerintem több lehetett mint egy kiló, és nagy merészen megfőztem. Az összeset.

Igen ám, de nem volt hozzá elég liszt, úgyhogy a tészta igen ragadósra sikerült, ami a gombóckészítésnél nem is volt olyan nagy baj, de a nudlik már nagyon nem akartak összeállni, úgyhogy végül már szaggattam a tésztát a mákos nudlihoz. Mikor már a csapteleptől kezdve a kislányom hajáig mindenhol csimbókokban lógott a krumplis tészta, na akkor bevágtam a maradékot a mélyhűtőbe. Remélem, lehet fagyasztani.

Hozzávalók:

1 kg krumpli és a leve
1 db paprika
1 db paradicsom
1-2 fej vöröshagyma
zsír v. olaj
só, bors, pirospaprika

A tésztához még:
600 g liszt, illetve amennyit a tészta felvesz
2 db tojás
2 ek olaj
1 tk só

A krumplit meghámoztam és apró darabokra vágtam, majd kb 2 l sós vízben feltettem főni. Közben felaprítottam a vöröshagymát és egy kis zsíron üvegesre pároltam, belekevertem 2-3 ek pirospaprikát, majd hozzáöntöttem a krumpli levét. Hozzáadtam egy paradicsomot és egy paprikát, és visszaforraltam. Közben a krumplit lecsöpögtettem és krumplinyomón átnyomtam. Hozzáadtam a lisztet, a két tojást, sót és olajat, majd összegyúrtam. Mikor összeállt, akkor kicsi golyókat folmáltam, és a forrásban levő leveshez adtam hasraütésre annyit, hogy jó tele legyen krumpligombóccal.

A maradék tésztához felforraltam egy friss adag sós vizet, és abba próbáltam nudlikat gyártani, ragacsos tenyérrel. . Egy idő után feladtam, és beleszaggattam a tésztát, majd mikor a zubogó víz tetejére úsztak a nudlik, kihalásztam egy szitával, és egy pár csepp olajat öntöttem rá, hogy ne ragadjanak össze. Mikor elegem lett a ragacsos tésztából, a maradék nyers tésztát mélyhűtőbe raktam, és a kész adagot pedig megszórtam porcukorral és darált mákkal.