Nemrégiben a Numil Kft (tápszergyártó cég) kampányt indított A cumisüveg és a tudomány címmel. Nem meglepő módon, a kampány célja hogy minél több tápszert fogyasszanak a fogyasztók (illetve hát a kisbabák fogyasszák és a szülők vegyék).

Ezt persze nem lehet így eladni, hanem nagyon ügyes marketing módszerekkel meghódították maguknak a Magyar Gyerekorvosok Társaságát, és most az ő támogatásukat maguk mögött tudva nyomják agresszívan a kampány javaslatait a legtöbb nagy forgalmú publikációban (mint például a Nők Lapja, Magyar Nemzet, stb.)
A tápszercég saját kutatási eredményeire hivatkozva a kampány az édesanyák gyengéjét támadja meg, mégpedig hogy jót cselekszik-e a gyerekével, ha nem juttatja őt elegendő tejalapú táplálékhoz. Meg is számszerűsítik, hogy mi az az “elegendő”: 6 hónapos kor felett 5-8 dl tej naponta! Magyarul minimum fél liter! De inkább egy háromnegyed.
Persze nem akármilyen tejalapú táplálékról van szó, hiszen a tehéntejet mint mindenki tudja már kifejezetten ellenjavallják 1 éves kor alatt bármilyen formában (higítva, felezve, stb) mivel allergizál. De ha nem tehéntejet, akkor mit?
Hát MÓDOSÍTOTT tehéntejet persze, magyarul tápszert.
Úgyhogy most a 2000 tagos szakmai szervezet céljául tűzte ki hogy “felvilágosítsa” az édesanyákat, hogy minimum napi fél liter tápszert töltsenek a 6-12 hónapos csecsemőjükbe, mert ha nem teszik, akkor nem jó anyukák és megfosztják a gyermeküket az egészséges táplálkozástól!
Bár a kampány elismeri, hogy 6 hónapos korig az ideális táplálék a baba számára az anyatej, aláássák a még 6 hónaposan is szoptató anyukák önbizalmát azzal hogy vajon eleget szopik-e a babájuk (az ő mércéjükkel mérve természetesen). Mert ha nem, akkor bizony pótolni kell, hogy meglegyen a kvóta!
Kihagyván több észérvet (mint pl hogy teljesen egyéni egy kisbaba táplálékszükséglete, ha szépen fejlődik a baba akkor el ne kezdje méregetni az anyuka a 6-12 hónapos babája szopásait, stb), ugornék rögtön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idevágó ajánlásához, ami szöges ellentétben áll a tápszergyártó cég ajánlásával, és számomra jóval hitelesebb is, nem utolsósorban azért, mert nem tápszergyártó cég szponzorálja profit reményében:
A tej továbbra is szerves része kell hogy maradjon a kiegészítő ételen alapuló diétának hat hónapos kor után. Javallott, hogy a szoptatás folytatódjon az élet első két évében vagy még tovább. Ha még nagy mennyiségű anyatej van, akkor nincs indok más állat tejeit bevezetni. A már nem szopó csecsemőknél és kisgyerekeknél az egy éves kor előtti túlzott tápszerfogyasztás, illetve egy éves kor után a túlzott tehéntejfogyasztás korlátozhatja a kiegészítő ételek sokszínűségét a gyermek étrendjében, ami fontos lenne hogy a gyermek megismerkedjen új ízekkel és textúrákkal, amelyek elősegítik az evési készségek fejlődését. Az a gyermek aki egy liter tehéntej alapú tápszert vagy tehéntejet elfogyaszt naponta, akár energiaszükségletének két harmadát ebből a forrásból szerzi, kevés étvágyat hagyva más, egészséges, változatos ételeknek. Hat hónaposnál idősebb, nem szopó babáknak javasolt naponta 280-500 ml vassal dúsított tápszert adni, ha más állati eredetű étel is van az étrendjében, illetve 400-550 ml-t ha nincs állati eredetű táplálék az étrendjükben. Egy évnél idősebb nem szopó babáknak adható a higítatlan teljes zsírtartalmú tehéntej, 200-400ml / nap ha van más állati eredetű étel az étrendjében, 300-500 ml / nap ha nincs más állati eredetű táplálék az étrendjében.
Tehát a WHO szerint még az a baba se kapjon több mint 500 ml tápszert naponta, aki amúgy vegetáriánus étrenden él (és feltehetőleg nem jut elég fehérjéhez), mert akkor elveszi a helyet más értékes tápláléktól, amit a tápszerből nem kap meg.
Felháborítónak és undorítónak tartom a Numil kampány módszereit. Mert szép és jó, hogy “megmentik” az anyákat a tudatlanságtól, hogy nehogy higítatlan tehéntejet adjanak a 6-12 hónapos babáiknak, de a kampány egyértelmű célja, hogy a saját termékeiket reklámozzák, nem pedig hogy tényleg korszerű információval szolgáljanak, és ráadásul még téves információval is szolgálnak a saját javukra, mindezt teszik egy hivatalos és nagy tekintélyű orvosi testület mögé bújva.
A 6-12 hónapos csecsemő ideális tejalapú étke az ANYATEJ, és abból is annyi, amennyit a baba igényel, nem pedig amennyit a Numil Kft számukra előír. Ha nincs anyatej, a második a sorban a donor női tej lenne (pl az Eszterlánc Anyatejmisszión keresztül), és csak egy messzi harmadik a tápszer. Ezt kéne erősíteni az anyukákban, nem pedig hogy vegyenek minél több tápszert!