Döbbenettel tapasztalom, hogy hány embert ér meglepetésként az a tény, hogy a legtöbb csecsemőtápszer alapja a tehéntej. Pedig a szójatápszerek kivételével (amikről majd egy későbbi bejegyzés fog szólni), a piacon levő tápszerek túlnyomó többsége tehéntej alapú.

A teljes tehéntej kiscsecsemők számára szinte emészthetetlen, ezért módosításra szorul az összetevők aránya, hogy jobban hasonlítson az anyatej összetételére (de nem lesz ugyanolyan!), mindemellett az anyatej több száz olyan összetevőt tartalmaz, amit a tápszer nem. És ami a legfontosabb: a tápszerben található fehérje ugyanúgy allergizál, mint a tehéntej!

Mit tartalmaz az anyatej amit a tápszer nem?

(Ez egy teljességre nem törekvő lista)
Relaxin
Inzulin
Immun összetevők (IgA, IgG, IgM, IgE, IgD)
T-limfociták
B-limfociták
Makrofágok
T-sejt termékek
Hisztokompatibilitási antigének
Epidermális növekedési faktor
Antivirális faktorok
Laktoferrin
Transzferrin
Lizozim
Lipoprotein lipáz
Leukocyta enzimek


Hogyan és miből készül a tápszer?

A tápszer tulajdonképpen módosított tehéntej, aminek a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmát megváltoztatták, és nyomelemekkel, vitaminokkal dúsítottak.

Fehérjék

A tápszerben mind a fehérjék típusa, mind a fehérjék aránya eltér az anyatej fehérjetartalmától, bár az arányokat próbálják módosítani tápszergyártáskor, ám még így is eltér az anyatejétől. A hagyományos (nem H.A. és nem gyógy-)tápszerek készítésekor a fehérjék típusa egyáltalán nem változik.
Arányok
A tejben több mint 40 féle fehérje van, ezeket két nagy csoportra szokás osztani: a savó- és kazein fehérjékre. Tápszergyártáskor egyrészt a savófehérje/kazein arányt módosítják, másrészt az össz fehérje arányát a szénhidrát- és zsírtartalomhoz képest.
Típus
Mivel a tápszerben található fehérjék típusa nem más mint ami eredetileg a tehéntejben volt, ezért ezek a fehérjék ugyanúgy allergizálnak mint a teljes tehéntej, csak a teljes tehéntejnél emészthetőbb arányban vannak jelen az összetevők (fehérje-szénhidrát-zsír).
És még így is…
… a tehéntej kazeinje sokkal nehezebben emészthető mint az anyatejé, kemény, gumiszerű túrót képez a baba gyomrában, ezért is ürül lassabban a tápszer. Továbbá a tápszerben akár 50%-kal több fehérje lehet, mint az anyatejben, és ezeknek a fehérjéknek az aránya is eltér az anyatejétől, a módosítás ellenére. A savófehérje/kazein arány az anyatejben a szoptatás korai szakaszában 90/10, az érett anyatejben 60/40, a késői laktáció szakaszában pedig 50/50.  A tápszer savófehérje/kazein aránya a gyártótól függ, lehet 18/82, 60/40 vagy akár 100/0 is, és természetesen nem változik egy adott tápszeren belül.
Miért baj?
  • A tápszerből hiányoznak az agy és test felépítéséhez szükséges fehérjék.
  • Nem jól emészthető.
  • Allergizál.
  • Nem tartalmaz laktoferrint vagy az emésztést segítő enzimeket.

Zsírok

Az anyatej zsírtartalma az etetések hosszától és gyakoriságától, a baba életkorától, napszaktól függően változik, és nem is kicsit, hanem 12-szer olyan zsíros lehet egy délután, hosszas szopás után, 1 éves baba által elfogyasztott tej, mint a reggeli első szopáskor, vagy nagy kánikulában pár hónapos csecsemő által elfogyasztott tej. Az anyatej átlag zsírtartalma ezért nem árul el sokat arról, hogy az éppen aktuálisan elfogyasztott mennyiség mennyire zsírdús, ám a teljesség kedvéért közzéteszem: 100 ml anyatej átlagos zsírtartalma 4,6 gramm.
A tehéntej zsírtartalma 3,3 gramm / 100 ml. A tápszergyártás során a tehéntej zsírtartalmát eltávolítják, és növényi olajokkal, vagy növényi és állatí zsírok keverékével helyettesítik. A tápszerek zsírtartalma gyártótól függően változó, nagyjából 3,7 gramm / 100 ml.
Ez szemmel láthatóan kevesebb mint az anyatej zsírtartalma, aminek okát nem tudom, csak feltételezem, hogy a magasabb fehérje- és szénhidráttartalom kalóriaértékét próbálják kompenzálni a zsír csökkentésével.
Ezen kívül az anyatej és a tápszer jelentősen különbözik a zsírsavösszetételében, pl a legtöbb tápszerben nincsen DHA vagy koleszterol. Mindekettő nélkülözhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez.
Miért baj?
A DHA szükséges az agyfejlődéshez, mindazonáltal nem lehet csak úgy belerakni más forrásból nyert DHA-t a tápszerbe, azt remélvén, hogy így közelebb áll majd az anyatejhez. Kutatások kimutatták, hogy a DHA-val dúsított tápszert fogyasztó babák elmaradtak a fejlődésben a hagyományos tápszert kapók mögött, ezzel is kihangsúlyozván, hogy mennyire fontos a pontos adagolás. A tápszerrel táplált babák agyában mérhetően különbözik a DHA-szint a szoptatott babákétól.
A koleszterol nélkülözhetetlen alkotóeleme valamennyi sejt membránnak, és az idegsejtek “szigetelésében” (mielinizációjában) is fontos szerepet játszik.

Szénhidrát

Mind az anyatej, mind a tehéntej szénhidráttartalmának nagy részét a tejcukor (laktóz) teszi ki. Az anyatejben viszont a laktózzal együtt megkapja a csecsemő a laktáz enzimet is, ami segít a tejcukor megemésztésében.
A tejcukron kívül az anyatejben megközelítőleg 130 féle oligoszacharid van (tízszer annyi féle, mint a tápszerben!), amiknek tápértéke nincs, ellenben arra hivatottak, hogy a patogén (rosszindulatú) baktériumok megtapadását gátolják a bélben.

Miért baj?
Mivel a tápszerben nincs laktáz enzim, ami segítené a tápszer laktóztartalmának megemésztését, ez kólikához, puffadáshoz, hasgörcshöz, bukáshoz, hányáshoz vezethet.
Az anyatejben található több mint 130 fajta oligoszacharid nagy részét eddig nem sikerült szintetikusan előállítani, és mivel más fajok (lásd: tehén) tejében levő oligoszacharidok a más fajok kicsinyeit (lásd: boci) hivatottak védeni a betegségekkel szemben, ezért a más fajoktól véletlenszerűen a tápszerekhez adott oligoszacharidok nem feltétlenül védik az embergyereket a betegségektől.

Vitaminok és ásványi anyagok

A tápszereket vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják, ám a legtöbb tápszer sokkal magasabb dózisban tartalmazza a vitaminokat mint az anyatej, hogy a rosszabb hatásfokú felszívódást ellensúlyozzák.
Az anyatej vastartalmának 49%-a felszívódik, míg a vassal dúsított tápszerből csak 7%.
Miért baj?
A magasabb dózisú vitami és ásványianyag tartalom megterhelő lehet a baba szervezetének, a magas vastartalom székrekedést, székelési nehézségeket okozhat.

A tápszer is tejtermék! Ugyanúgy allergizál, mint a tehéntej!

Forrásanyagok:
Szoptatásért Magyar Egyesület: Üvegbe zárva

Szoptatásért Magyar Egyesület: 40 órás tanfolyam anyaga