Hogyan történhetett, hogy röpke 2-3 hónap leforgása alatt Zsuzsa tejfehérje allergiája 2 hét kórházi kezelésbe torkollott?

Sok minden összejött nekünk, van ami az én hibám, és van ami az egészségügy hibája…
Megpróbálom sorrendbe venni az eseményeket.
  • Én teherbe esem, apad a tejem, emiatt…
  • Zsuzsa egyre kevesebb anyatejet, viszont egyre több tehéntejet (tápszert és tejterméket) fogyaszt, ami súlyosbítja az addig hébe-hóba előforduló tüneteit, amik…
  • egyrészt a hányás, hasmenés, másrészt a hurutosság.
  • Ezzel egyidejűleg Zsuzsát bölcsibe adjuk, és a hurutosságát felírjuk a bölcsőde rovására, ezzel nem reagálva idejében a betegeskedésére.
  • Karácsonyi ünnepekre kristályosodik ki a probléma, ekkor már szinte naponta hány, köhög, folyik az orra, ezért…
  • orvoshoz rohanunk, aki antibiotikumot ír fel, én egyidejűleg megvonom tőle a tejet, gondolván hogy ha mindent egyszerre csinálunk, akkor valami talán hat. Igen ám, de így nem tudom, mi használt, és mi nem.
  • Az antibiotikumkúrát nem tudjuk befejezni a hasmenés miatt. A félbeszakított antibiotikumkúra eredménye, hogy a gyengébb bacikat elpusztította, viszont maradtak az ellenállóbbak, és ezek szaporodtak tovább, tehát…
  • Zsuzsa egyre betegebb lesz, ráhúzódik a fülére a gyulladás, másik antibiotikumot kap, ezt se tudjuk befejezni, úgyhogy megintcsak a legellenállóbb bacik maradnak meg, amik tovább szaporodva még jobban leverik őt a lábáról, ezért…
  • kórház, ahol 2 hétig nyomták bele intravénásan az antibiotokumot, hogy ezzel a bivalyerős, két megszakított antibiokúra által produkált baktériumállománnyal megbírkózzanak, viszont…
  • Zsuzsa immunrendszere eddigre már annyira legyengült, hogy még a baktériumok kiölése után is vaktában harcol a szervezete, ezért baktériummentesen, de lázasan megyünk haza.
Hogy mit csinálnék másképp? Sok mindent.
1. Nem esnék teherbe újra mikor 9 hónapos az idősebb gyerekem. Ezzel megelőzhettük volna az egész mizériát, ha szépen kivárjuk, míg Zsuzsa magától abbahagyja a szopást, feltehetőleg 3 éves kora körül. Így sokkal fejlettebben, erősebb immunrendszere lett volna  a védekezéshez, arról nem is beszélve, hogy nem került volna ennyire előtérbe a tehéntej fogyasztás, ha megmarad az anyatej.
2. Nem bölcsibe adtam volna, hanem babysittert kerestem volna mellé. A bölcsődei kalandjaink más lapra tartoznak, a rövidje az, hogy többszörös próbálkozás után, 8 hónap “beszoktatás” ellenére sem szokott be Zsuzsa. Valószínűleg ő alkatilag nem volt alkalmas a bölcsődére, sokkal jobb lett volna neki egy babysitter, aki külön tudott volna foglalkozni vele. És így nem lett volna mire fogni a betegeskedését, arról nem is beszélve, mennyi nehézséget, fájdalmat, sírást megspóroltunk volna szegénykének.
3. De ha már ott tartunk, hogy apad a tejem mert terhes vagyok, akkor sem tápszert adnék neki a mai fejemmel, hanem kérnék neki anyatejet. Mert bár lehet hogy az a tejleadó anyuka is fogyaszt tejterméket, és ezáltal az anyatejében is van idegen fehérje, ez töredéke lett volna annak a mennyiségű idegen, allergizáló fehérjének, amit a tápszerből kapott Zsuzsa.
4. Nem rohannék azonnal orvoshoz csak azért hogy még ünnepek előtt kezeljék, és nem adnék neki azonnal antibiotikumot, hanem megvárnám, hogy a tej megvonásának hatására elmúlik-e a hurutossága, a “kicsit piros” torka.
Mostani fejemmel azt gyanítom, az egész kórházasdi kikerülhető lett volna, ha nem adok neki akkor az elején antibiotikumot. Szerintem a két elbaltázott antibiotikumkúra eredménye az, hogy olyan nagyon beteg lett.
Remélem, hogy ti aki olvassátok, hasznát tudjátok venni a tapasztalatainknak, és el tudjátok kerülni ami velünk történt.