Terhelésnek hívják azt, amikor egy tünetmentesen megvonásos diétán élő betegnek orvosi felügyelet mellett visszaadagolják az allergént az étrendjébe. Ez általában a táplálékallergiavizsgálatok netovábbja, sokkal pontosabb mint akármelyik vérvizsgálat.

Tehát a beteg, aki a gyanított allergén megvonása mellett tünetmentes, bemegy a kórházba, ahol először is tüzetesen megvizsgálják, hogy nincs-e a bőrén elváltozás vagy bármilyen más panasz amely esetleg összetéveszthető az allergia tüneteivel. Ezek után óvatosan elkezdik adagolni az allergént, 20 perces intervallumokban, és minden egyes adag után megvizsgálják a beteget, hogy van-e valami elváltozás. Amint tünetet észlelnek, a terhelést megszakítják, a betegnek antihisztamint adnak, hogy leállítsák az allergiás reakciót.

2 éves kor alatt a tejterhelést tehéntej alapú tápszerrel végzik.

A terhelés kórházi része 2 napot vesz igénybe, és ha a 2 kórházi nap után sincs tünet, akkor otthon folytatódik a terhelés, ami abból áll, hogy szintúgy kis adagokban, de elkezdik visszavezetni az allergént a beteg étrendjébe. Ha tünet jelentkezik, természetesen megszakítják a terhelést.

A két kórházi nap közül az elsőn egyre növekvő adagokban adják a tejet, és 150 ml-nél megállnak. Ez általában fél napot vesz igénybe. Második nap pedig egy adagban kell elfogasztani a 150 ml-t.

Első nap a vizsgálat után először egy ecsettel a beteg arcára kennek tejet. Ha már erre tünetek jelentkeznek, a terhelést megszakítják.

20 perc múlva az ún “prick test” következik, amikor is 3 különféle oldatból csepegtetnek a beteg karjára, és az oldatcseppek közepét megszúrják egy tűvel, majd nézik, milyen bőrtünetek jelentkeznek. Az első csepp placebo, nincs benne semmi. A második csepp a tejfehérje tartalmú. A harmadik csepp hisztamin tartalmú. A placebo csepp körül nem várunk reakciót, a hisztamin csepp körül mindenképpen. Ha a tejfehérje csepp körül is bepirosodik, illetve más tünetek is jelentkeznek, a terhelést megszakítják.

20 perc múlva a beteg kap 1 ml tehéntejet.
20 perccel ezután 5 ml tehéntejet.
20 perccel ezután 15 ml tehéntejet.
20 perccel ezután 30 ml tehéntejet.
20 perccel ezután 50 ml tehéntejet.
20 perccel ezután 100 ml tehéntejet.

Itt az első napot be is fejezik. Ha kisgyermekről van szó, és gyanítható, hogy rendkívül érzékeny, akkor kisebb adagokkal is végezhetik a terhelést (pl 0,1 ml, 0,2 ml, 0,5 ml, stb).

Általában kisgyerekek részére kérik, hogy a szülő vigyen be tehéntej alapú tápszert (2 éves kor alatt), vagy forralt tehéntejet (2 éves kor felett). Emellett még célszerű cumisüveget, poharat és kanalat is bevinni, mert ezeket nem mindig tudják biztosítani a kórházban.

(További információ a tejterhelésről: http://www.ujdieta.hu/index6448.html?content=244)