Ma voltunk tejterhelésen a lányokkal – egyszerre a kettővel. Teljes anyai elfogultságom tudatában mondhatom, hogy nagyon jól viselkedtek. Kézenfogva, kacagva szaladgáltak a folyosón, és sok várakozó, fáradt szülő arcára csaltak mosolyt, olyan édesek voltak. Még a doktor néni is megdícsérte őket, hogy milyen együttműködőek és jók. Én meg dagadtam a büszkeségtől.

Maga a terhelés nem volt megterhelő (haha). Már ismerjük a menetét, Zsuzsának másodszor csinálják. És hálistennek a szúrkálós részét (amit végigüvöltöttek tandem) megcsinálták legutóbb, úgyhogy most csak a kellemes tejivós része volt már hátra. A 20 perces intervallumokban pedig békésen eljátszadoztak.
Nem akarom csigázni tovább a kiváncsiságot, mindkét lánynak megvan még az allergiája. Zsuzsánál 50 ml-nél szakították meg a terhelést, tehát a 3. adag után. Ugyan csak az arca lett pirospozsgásabb, de ő sosem bőrtünetekkel reagált elsősorban, hanem hányással. Örültem, hogy ennyit elfogadtak tünetnek, nem erősködtem, hogy folytassuk csak azért hogy hátha lesz még neki más is. Így tulajdonképpen kellemetlenebb tünetek nélkül megúsztuk a terhelést.
Zsuzsa ovijában nagyon komolyan veszik a tejallergiája dokumentálását, mert azt mondják, az ebédszolgálat enélkül nem tudja biztosítani neki a tej- és szójamentes étrendet. Most csak tejet terheltünk, és szóját nem is fogunk, inkább adott a doktornő egy igazolást az óvoda felé, hogy folytassák a tej- és szójamentes étrendet.
Szilvinek még egyszer sem volt terhelése, sőt, ő hivatalosan még tejterméket sem kapott élesben. Miután tudtam, hogy Zsuzsa allergiás, ezért Szilvivel 1 éves koráig akartam várni, mielőtt bevezetem a tejterméket. De ez elmaradt, mivel 9-10 hónapos korában feltűnt, hogy Szilvi ekcémás lesz (nem is kicsit) ha ÉN fogyasztok tejterméket. Magyarul őt már az anyatejen keresztül is kicsapja a tehéntej. Innentől kezdve nem is próbálkoztam a tejtermékek bevezetésével, illetve egyszer adtam neki egy morzsányi sajtot, és 15 percen belül piros csalánkiütéses lett a pocakja. Egy másik alkalommal pedig véletlenül kapott olyan főzeléket, amiben volt tej, és kihányta. Ebből a három dologból már sejtettem, hogy igencsak érzékeny.
Azonban most ezt számszerűsítették is. Anamnézisét meghallva a doktornő úgy döntött, ő 0,1 ml-vel kezdi a terhelést. Ez kb egy cseppnyi tej. Következő adag 2 cseppnyi tej volt. A következő egy fél mokkáskanálnyi. És itt abba is hagytuk, mert megjelentek rajta a durva, vörös, ekcémás foltok. Tehát összességében 0,8 ml tej fogyasztásától már tünetei vannak.
Szilvi bölcsijében nem érdekli őket, hogy van-e papír vagy sem, viszont neki azért szerettem volna megszerezni a hivatalos papírt, hogy őutána is kapjuk az emelt családi pótlékot. Mivel még anyatejes, és a bölcsiben hivatalos papír nélkül is tartják a diétáját, más nyomós indokunk nem volt.
Ezek után még egy ideig anyatejes is marad.