Március óta mindkét lány ugyanabba az oviba jár. Szerencsénk van ezzel az ovival, mert közel is van, szeretjük is, és még a diétájukat is tudják kezelni. A Junior-tól rendelik a tejmentes étrendet, és a reggelit és uzsonnát is ők adják, nem kell külön vinni.

Ami kissé bosszant, az az hogy a Junior úgy oldja meg a diétás étkeztetést, hogy tej-, tojás- és gluténmentes “egyenebédet” szállít az óvodába az allergiás gyerekek részére. Egyrészt ezekbők az ebédekből hiányzik két olyan dolog, amit az én gyerekeim nyugodtan ehetnének (tehát felesleges megvonni tőlük), viszont nem feltétlenül hiányzik egy olyan, amire tudvalevőleg allergiásak – a szója.

De ez még a kisebbik dolog, hiszen értem én, hogy nincs akkora célközönség a különböző allergiásokból, hogy testreszabott ebédet gyártsanak külön-külön a különböző allergiákra, arról már ne is beszéljünk, hogy a legtöbb gyerek több mindenre is allergiás. Szóval ez a praktikus megoldás, értem én.

Azt már kevésbé értem, hogy miért kell ezekbe az ebédekbe ízfokozót rakni. Én nagyon egészségtelennek tartom az ízfokozót, és itthon nem is szoktam használni. Egy évben kétszer esetleg becsúszik egy-egy leveskocka valamilyen ételbe. De ennél gyakrabban tényleg nem használom, Vegetát vagy Ízvarázst vagy akármit nem is tartok itthon.

De még az ízfokozón is túltettem magam. Ami viszont vörös posztó, az a reggeli és uzsonna. Nemrég feltűnt, hogy micsoda különbség van aközött, amit a többi gyerek kap uzsonnára, és amit az én lányaim. Ugyanis egyik nap látom a reggelis kocsin, amint épp tolta be a dadus a terembe, hogy a “diétásnak” kinevezett, lányomnak szánt reggeli az egy puffasztott rizsszelet margarinnal megkenve. Majd délután, mikor megyek értük, kezembe nyomják a Császári Csemege fantázianevű, színes, puffasztott, extrudált cukrozott karikákat.

Komolyan? A Junior dietetikusa szerint ez egy megfelelő, egészséges étrend egy óvodáskorú gyerek számára? Mikor a többiek zsíros kenyeret esznek hagymával, akkor ők cukrozott, extrudált kukoricakarikákat ropogtassanak, és ebből legyen elég energiája játszani egész délután?

Hát normálisak ezek?