Most már hogy megállapítottuk, hogy a legtöbb tejfehérje allergiás ehet marhahúst, itt az ideje egy jó kis marhahúsos receptnek! Lehet azért, mert tüdőgyulladásom van, és egy hetet töltöttem kórházi koszton, de nagyon megkívántam a finom, házi gulyáslevest. (Nem akar valaki hozni egy kicsit a szegény lábadozó betegnek?)

A legjobb állítólag marhalábszárból, de azt hiszem, az egy elég inas hús. Én már készítettem pulykamellből is, az persze jóval szárazabb. Ki gondolta volna, de még wikipédia cikk is készült a gulyásról. Ők azt javasolják, hogy mindegy milyen állat, csak ne legyen fiatal. A gulyás lényege a hosszas főzés, ami alatt a fiatal állatok húsa szétesik és elveszti az ízét.

A cikkből továbbá megtudjuk, hogy rengeteg, és még annál is több variációja létezik ennek az ételnek. Mindenféle húsból, sőt, hús nélkül (“hamisgulyás”) is lehet készíteni, lehet szalonnát, zsírt vagy olajat használni, változhatnak némileg a zöldség összetevők is, valamint hogy kell-e bele tészta vagy sem. Én sokféleképpen el tudom képzelni, és élvezni. Egyedül talán a Red Bull-os változatot hagynám ki…

… no meg az ételízesítőket. Kövezzetek meg, hívjatok sznobnak vagy akármi, de szinte rosszul leszek az olyan receptektől,  amikben ízfokozó szerepel – vagy négy, mint ebben a receptben. Gulyáskrém, pörköltkrém, leveskocka ÉS vegeta?!?! Hát biztosra ment a recept írója…

No mindegy, én ezt kihagyom. Akkor következzenek a hozzávalók! Egy igazi, parasztos, bográcsba és nem vegetáriánusoknak való gulyásleves ízfokozó nélküli hozzávalói:

marhahús, mondjuk lábszár
vöröshagyma
szalonna
pirospaprika
kömény

sárgarépa
fehérrépa
krumpli
(paprika, paradicsom?)

Az apróra vágott szalonna zsírján megfuttatjuk a szintén apróra vágott vöröshagymát, rárakjuk a felkockázott húst, mikor már legalább a külseje megsült, akkor rászórjuk a pirospaprikát, felengedjük egy kis vízzel, és zsírjáig sütjük vissza. Tulajdonképpen ez a pörkölt alaprecept. Én mondjuk a pörköltbe mindig rakok egy paprikát és egy paradicsomot is, de nem tudom, a gulyáslevesbe az mennyire autentikus. Szóval mikor már a hús majdnem kész, akkor fel lehet önteni még több vízzel és hozzáadni a leveszöldségeket, és azokkal együtt puhára főzni. Fűszerezni sóval, köménymaggal, pirospaprikával illetve csípős paprikával lehet ízlés szerint. Van aki fokhagymát is tesz bele.

Egyesek szerint csipetke nélkül elképzelhetetlen, de szerintem egy ropogós héjú puha kenyérrel is tökéletes élmény!