Akármennyire is profi lesz az ember meg a gyereke a tejtermékek kikerülésében, azért az egyik legnagyobb kérdés ilyenkor, hogy na de mikor növi már ki?

Az egyik leggyakrabban idézett tudományos cikkben az szerepel,  hogy teljes megvonásos diéta mellett a gyerekek 74%-a 3 éves korára kinövi. Azonban ez egyrészt túl egyszerű, másrészt újabb kutatási eredmények szerint túl optimista. Sok gyerek még tinédzser korára sem növi ki teljesen a tejérzékenységét.

Először is, különbség van az IgE által mediált és a nem IgE által mediált tejfehérje allergiák között a prognózis szempontjából. Úgy tűnik, hogy akinek nem IgE-mediált az allergiája, vagyis a 2. vagy 3. altípusú tejallergiája van, annak jobbak az esélyei arra, hogy korábban kinőjék.

Az IgE által mediált (leginkább 1.-es) típusú allergiánál a legutóbbi nagy méretű kutatás azt találta, hogy 4 éves korra a gyerekeknek csupán 19%-a nőtte ki a tejallergiáját, 8 éves korra 42% , 12 éves korra 64%  és 16 éves korra 79%.

Ez jócskán elmarad a régebbi kutatás eredményeitől, még akkor is, ha a nem IgE-mediált allergiákat gyorsabban kinövik a gyerekek. A szerzők meg is említik,  hogy saját klinikai tapasztalatuk is azt tükrözi,  hogy sok gyermek még jócskán az iskolás évek alatt is allergiás.